- Este în Bucureşti, sectorul 1
- Ca punct de belvedere: deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Lacul Floreasca este un obiectiv turistic din Bucureşti, în mondenul sector 1…

- Amenajare: da
- Trasee marcate: da
- Caracteristici geografice: suprafaţă de 70 de hectare, lungimea de 3 kilometri, lăţimea între 100 şi 800 de metri şi o adâncime de 1 până la cinci metri.
În Capitală ai categoric nenumărate obiective turistice de vizitat şi care îţi pot umple programul de turist până la refuz. Unul dintre cele mai frumoase segmente ale oraşului este cu siguranţă sectorul 1, cel mai monden şi mai plin de viaţă, dacă ar trebui să îl descriem într-un fel. Aici vei găsi popasuri elegante, locuri de plimbare pe care lentila aparatului de fotografiat n-ar obosi să le imortalizeze. Unul dintre aceste locuri pitoreşti este şi Lacul Floreasca, străbătut în goană de maşini şi delimitat de opt ştranduri, astăzi abandonate (cele mai multe provenind din salba de lacuri de pe râul Colentina).
Ca structură, Lacul Floreasca este un lac antropic şi are o suprafaţă de 70 de hectare, lungimea de 3 kilometri, lăţimea între 100 şi 800 de metri şi o adâncime de 1 până la cinci metri. Alte date certifică un volum de 1.600.000 m³ şi un debit de 2,5 m/s.
Amenajarea apei a început în anul 1936, pe cursul râului Colentina. În amonte se află Lacul Herăstrău (Parcul Herăstrău nu ai voie să îl ratezi!), de care este legat printr-o ecluză, iar în aval se află Lacul Tei.
Suprafaţa Lacului Floreasca este împărţită în două, de proprietarii drepturilor de pescuit, şi anume: Lacul Floreasca 1 şi Lacul Floreasca 2. Lacul Floreasca 1 începe de la podul din Calea Floreasca şi se termină la gardul de protecţie piscicolă situat în zona bazei sportive Năstase. Cel de-al doilea segment, Lacul Floreasca 2, începe de la acelaşi gard de protecţie din zona bazei sportive Năstase şi se termină la podul Herăstrău. Include şi formaţiunea din zona ecluzei cu lacul Herăstrău.
O veste nu tocmai plăcută ne dau specialiştii de la Administraţia Naţională Apele Române şi cei de la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement din Bucureşti. În urma analizelor apei efectuate de aceşti experţi, s-a constatat că Lacul Floreasca este afectat cu desăvârşire de poluarea din Bucureşti.
Potrivit opiniei specialiştilor: ph-ul apei se încadrează în limitele normale, în mare parte, şi depăşeşte izolat valoarea de 8,5 cu doar 0,02. Amoniul, nitriţii şi nitraţii sunt în limitele normale, dar, la fel ca în cazul celorlalte lacuri din zonă, se înregistrează o depăşire a valorii maxime admise pentru materialele grele ca plumbul, cadmiul, ce ajung la valori de 71, respectiv, 2218 μg/l. Cuprul depăşeşte şi el limita normală admisă şi ajunge la valoarea maximă de 535 μg/l, iar zincul nu depăşeşte valoarea maximă admisă de 1000 μg/l. Fosforul trece dincolo de limita maximă admisă de 1,2 mg/l şi ajunge la 8,4 mg/l. În apa lacului, experţii de la Administraţia Naţională Apele Române şi de la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement din Bucureşti au mai semnalat prezenţa a numeroase bacterii, printre care şi bacteria E. coli. Sfatul nostru sună, aşadar, ca indicaţiile vânzătoarelor din buticurile anilor nouăzeci: „Priveşte, dar nu atinge!”.
|