Pentru că este o zonă unică în România, ce găzduieşte specii rare de plante şi insecte!
- Este în Cârţa, comuna Suseni, Județ Harghita
- Unitate geografică Munţii Harghita
- Altitudine 1180 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
- Suprafaţă: 20 ha
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: deschis tot timpul anului
Lacul Dracului se află pe teritoriul administativ al comunei Cârţa din judeţul Harghita. Lacul reprezintă o rezervaţie naturală de interes botanic, clasificată la nivel naţional ca fiind de categoria a IV-a IUCN. Lacul s-a format în partea nordică a Munţilor Harghita, respectiv în partea centrală a judeţului Harghita.
Accesul la Lacul Dracului se face prin drumul judeţean DJ138, intre localităţile Zetea şi Suseni. Cel mai apropiat oraş de rezervaţie este Odorheiul Secuiesc.
La origine, Lacul Dracului s-a format ca o zonă umedă de tipul mlaştinilor, într-un con vulcanic ce se afla între culmile Vârful Ostoroş (1386 m), Vârful Fagul Roşu (1336 m) şi Vârful Observatorul (1372 m). Un aspect aparte al acestui lac este faptul că este singurul tinov montan din Munţii Harghitei de Nord, şi este situat la o altitudine de 1180 m.
Odată lacul colmatat, vegetaţia a început să se stabilească în această zonă şi aşa s-a format acest tinov de munte. Suprafaţa are în prezent 20 de hectare şi găzduieşte o serie de plante ocrotite: gălbeneaua (Liguaria sibirica), specia de salcie (Salix pentandra) şi bumbăcăriţa (Eriophorum vaginatum). În plus, aici a fost descoperită o specie de păianjen relictă rămasă din perioada ultimei ere glaciare, unică în România şi rară în lume. Specia a mai fost observată doar în Islanda, Finlanda, nordul Rusiei.
Rezervaţia naturală botanica este fascinantă din punct de vedere al speciilor de plante ce se găsesc aici, dar şi al peisajelor unice datorate geologiei deosebite specifice zonei. Există trasee marcate în zonă (Comuna Cârţa – Băile Madicea – Mt. Observator – Lacul Dracului) ce oferă vizitatorilor posibilitatea de a se relaxa în mijlocul naturii. Traseul care duce la Lacul Dracului este marcat cu cruce albastră.
Date de contact: Munţii Harghita de Nord, accesibil din comuna Cârţa. |