De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este cel mai mare lac glaciar din România.
- Este în Parcul Naţional Retezat
- Lac glaciar
- Altitudine: 2040
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Lacul Bucura este situata în căldarea Bucura, sub vârful Peleaga şi Şaua Bucurei la o altitudine de 2.040 m…
- Amenajare / agrement: da
- Trasee marcate: da
- Suprafața lacului: 8,9 ha
- Lungimea malului: 1,35 km
- Lungime: 550 m
- Lățimea medie: 160 m
- Lățimea maximă: 225 m
- Adâncime maximă: 15.5 m
- Condiții de vizitare: în orice anotimp, însă preferabil vara
Are o suprafaţă de 2.040 m, o lungime de 1,35 km şi o adâncime maximă de 15.5 m în dreptul intrării Izvorului Pelegii în lac.
Este inclus în Parcul Naţional Retezat, primul parc naţional din ţară, înfiinţat în anul 1935, care are în componenţă peste 80 de lacuri glaciare. Dacă lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar, lacul Zănoaga este cel mai adânc, 29 de metri.
Pentru a ajunge la lacul Bucura se poate porni de la barajul Gura Apelor, unde se poate ajunge cu maşina. Din Poiana Pelegii urmează un drum de 2 ore, marcat cu bandă albastră. Uneori se poate ajunge în Poiana Pelegii şi cu mașina și până, însă este riscant deoarece cum vremea este schimbătoare, pe vreme ploioasă există riscul să rămâi împotmolit pe drum, în special dacă eşti cu maşină mică.
De la Barajul Gura Apelor se poate merge şi pe jos, însă traseul durează mai mult, aşa că cel mai bine este să porniţi cât mai de dimineaţă. Traseul nu este foarte dificil, însă este lung. Prima parte a traseului este drum forestier, însă după jumătate de oră de mers ţi se vor dezvălui peisaje spectaculoase. În drum spre Lacul Bucura se află Lacul Lia, primul din seria numeroaselor lacuri glaciare din Retezat. De la Lia, nu mai este mult până la Lacul Bucura.
Dacă doriţi să rămâneţi peste noapte în zona lacului, puteţi opta pentru camping cu cortul sau cazare la una din pensiunile sau cabanele pe care le puteţi repera pe traseu. Ţineţi minte ca atunci când mergeţi pe traseu montan să fiţi echipat cu haine de munte corespunzătoare, o pelerină de ploaie, apă potabilă şi câteva de-ale gurii.
Căi de acces: şoseaua Hațeg – Caransebeș, prin Clopotiva – Grebla – Gura Zlata – barajul Gura Apelor – Drăcșanu – Cabana Rotunda – Poiana Pelegii (Gura Bucurei) – şi apoi pe jos până la Lacul Bucura.