- Este în comuna Cârțișora, județ Sibiu
- Munții Făgărașului
- Altitudine: 2025m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare
Cea mai cunoscută și vizitată zonă glaciară a României se află pe creasta Munților Făgărașului, la o altitudine de peste 2000m, și este accesibilă turiștilor tot timpul anului – în sezonul de iarnă numai cu telecabina, dinspre Ardeal, iar în sezonul de vară și cu mijloace auto, pe șoseaua alpină Transfăgărășan…
- Amenajare / agrement: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: iarna acces doar cu telecabina
În căldarea glaciară de la Lacul Bâlea, turismul montan s-a practicat de timpuriu. Aici a apărut în anul 1905 prima cabană turistică, ridicată de Societatea Carpatină Ardeleană (SKV) – o asociație de turism montan a sașilor din Transilvania. Ea a fost refăcută de mai multe ori pe același loc – o peninsulă care pătrunde în lacul Bâlea.
Lacul are o adâncime maximă de 11,35m și o suprafață de 4,6ha. Căldarea glaciară Bâlea este una dintre cele mai pitorești zone montane, cu un peisaj auster, tipic alpin, care jumătate din an este încărcat de zăpezi.
În anul 1974, la Cabana Lacul Bâlea a ajuns șoseaua Transfăgărășan, de atunci turismul luând amploare. Cabana a ars în 1995, dar a fost apoi reconstruită, într-o formă modernizată, la un nivel de trei stele. Alături de Cabana Bâlea, lângă lac se află din 1975 și stația terminus a telecabinei Bâlea-Cascadă – Bâlea-Lac, singurul mijloc de transport cu care se poate ajunge iarna sus. De asemenea, pe malul lacului mai există încă un corp al cabanei Bâlea, precum și o a treia cabană, Paltinu.
Vara, zona lacului Bâlea este plină de turiști veniți pentru un sejur mai lung, pentru sfârșitul de săptămână sau chiar în trecere pe Transfăgărășan. De aici pornesc foarte multe trasee turistice marcate, către vârfurile și circurile glaciare vecine, aflate pe creasta Munților Făgărașului. Iarna, zona se transformă într-un paradis al sporturilor de sezon, Bâlea fiind locul unde poate schia până spre sfârșitul primăverii.
Din anul 2006, pe lacul Bâlea se construiește, în fiecare iarnă, un hotel din gheață, o atracție deosebită la nivel național și nu numai, aici venind an de an tot mai mulți turiști străini, pentru experiența inedită de a se caza într-un hotel de gheață, cu diverse facilități. În fiecare an forma și atmosfera hotelului se schimbă, la fel ca evenimentele și posibilitățile de agrement, care împreună urmează o anumită temă. Hotelul are și bar, și restaurant din gheață, alături apărând chiar și o bisericuță din gheață unde se oficiază și cununii sau botezuri.
Tot iarna, lacul Bâlea este gazda unui Winter Park, formele de agrement fiind dintre cele mai variate: schi, săniuș, snowboarding, snowmobiling, patinaj, ice bowling şi tubbing. Parcul este dotat cu babylift și instalație de iluminare nocturnă. Tot aici au loc și petreceri cu anumite ocazii tradiționale, precum ar fi Anul Nou sau Dragobetele (24 februarie).
La Bâlea-Lac se află și un refugiu de prim-ajutor al Salvamont-ului, fiind deci asigurate toate condițiile pentru ca turiștii, care urcă tot mai mulți an de an, să se simtă minunat. Vara, nimic nu se compară cu un adăpost cald și o mâncare bună pentru drumețul obosit ce vine de pe potecile alpine. O clipă de ralaxare pe terasa suspendată deasupra oglinzii lacului, la un ceai fierbinte sau o bere rece, în timp ce peisajul sălbatic îți taie răsuflarea, sunt apreciate de tineri și vârstnici. Pentru tot mai mulți, oferta variată de a-și petrece timpul liber face să merite efortul de a ajunge până aici.