De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un lac de baraj natural, unul dintre puţinele din România.
- Este în Dărmăneşti, Județul Bacău
- Unitate geografică: Munţii Nemira
- Altitudine: 532 metri
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Lacul Balătău este un monument al naturii ce face parte din Rezervația Naturală Munții Nemira, inclusă în rețeaua ecologică europeană…
- Amenajare / agrement: nu
- Trasee marcate: nu
- Caracteristici geografice: lac de baraj natural, de 4,5 ha, 3 metri adâncime
- Condiții de vizitare: echipament montan – bocanci
Lacul Balătău, numit şi Lacul Bolătău, este un lac ce s-a format natural, în 1883, prin alunecările de teren succesive ce au avut loc din cauza ploilor îndelungate, blocând valea râului Izvolul Negru, Uz. Lacul se situează la nord de masivul Nemira (1.649 m), la 4 km de Sălătruc, la o altitudine de 532 m. Are o suprafaţă de 4,5 hectare şi o adâncime maximă de 3 metri.
Lacul s-a format prin barare naturală, la fel ca Lacul Roşu, format mai devreme, în 1837, la poalele Muntelui Hășmașul Mare. Lacul Roşu este cel mai cunoscut şi cel mai exploatat lac de baraj natural din România, dar cu cel mai mare, care este lacul Cuejdel.
Rezervaţia Naturală Lacul Balătău protejază ecosistemul format în zona lacustră, atât lacul, cât şi împrejurimile sale, aici fiind întâlnite multe specii ale faunei, dar şi ale florei.
Lacul este foarte cunoscut printre pescarii din zonă, care-l frecventează ori de câte ori se poate, deoarece este considerat una dintre cele mai bune bălţi cu crap sau răpitor din toată zona Munţilor Nemira.
Rezervaţia Naturală Lacul Balătău apartine Rezervaţiei Naturale Munţii Nemira, care a fost inclusă în reţeaua ecologică europeană Natura 2000, principala organizaţie a Uniunii Europene pentru protejarea naturii. Rezervaţia Muntilor Nemira se întinde pe o suprafaţă de 3.491,20 hectare şi cuprinde localităţile Slănic Moldova, Dofteana, Dărmăneşti. Este amplasată pe culmea montană a Munţilor Nmira ,la o altitudine cuprinsă între 750 şi 1.649 de metri. Rezervaţia protejază 36 de specii de plante şi 28 de specii de animale, specii rare, endemice, care sunt inclusiv ocrotite prin lege. Mai mult, Rezervaţa Nemira are regimul de arie naturală protejată a Sit de Importanţă Comunitară.
Suprafaţa extinsă a Rezervaţiei Naturale Nemira a făcut posibilă diviziunea sa în mai multe rezervaţii, astfel: Lacul Bălătău, Plaiurile şi stâncăriile Nemirei (cu păduri de molid, pajişti subalpine şi stânci, situată pe culmea principală a Munţilor Nemirei, se întinde pe o suprafaţă de 671 ha), Arboretul de tisa de la Izvorul Alb (situată pe pârâul cu acelaşi nume, are o suprafaţă de 46,5 ha), Parcul dendrologic Haghiac (cu exemplare vegetale aparte, este pe valea Dofteanei, pe un platou la 370 de metri altitudine) şi Tinovul Apa Roşie (o mlaştină de turbă cu vegetaţie tipică şi cu pini. Se situează la izvorul pârâului Apa Roşie, la o altitudine de 1040 de metri şi are 20 de hectare).
Rezervaţia Nemira are reguli stricte pentru turişti: vizitarea rezervaţiei este permisă doar pe potecile special marcate; este interzis accesul cu vehicule motorizate; este interzis să aprinzi focul, acesta se face în locurile special amenajate; este interzisa abandonarea gunoaielor pe teritoriul rezervaţiei; este interzisă tăierea şi ruperea plantelor, în special a celor ocrotite; este interzisă degradarea sau distrugerea marcajelor, panourilor informative şi indicatoarelor.
Accesul la Lacul Bălătău nu este foarte facil, fiind un pic ascuns în natură. Din Dărmăneşti, de pe DJ123, se poate ajunge cel mai uşor. Din această localitate se face o potecă ce duce pe la barajul Uzului, pe la Izvorul Negru, apoi iese într-un drum forester vechi ce duce la Lacul Balătău.
Acces: Dărmăneşti, Judeţul Bacău.