De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că izvoarele din Borsec constituie atât un obiectiv turistic, cât şi o sursă de sănătate.
- Este în Borsec, Județ Harghita
- Unitate geografică: depresiunea dintre Munţii Giurgeului şi Munţii Bistriţei
- Altitudine: 850-950 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Izvoarele Minerale din Borsec sunt recunoscute încă din secolul al XVII-lea pentru proprietăţile lor tămăduitoare…
- Monumente arhitecturale: da
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Izvoarele Minerale din Borsec sunt peste 15 la număr, cu apă carbogazoasă naturală, având compoziție chimică apropiată, stabilă în timp și debite variabile. Dintre acestea cinci se îmbuteliază.
Apele minerale de la Borsec sunt cunoscute pentru efectul lor terapeutic încă din a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Sunt foarte bune în afecțiuni ale sistemului circulator, afecțiuni ginecologice, afecțiuni neuritice, diferite boli ale rinichilor, afecțiuni ale sistemului endocrin, diabet și altele. Se pot face cure interne prin consumul direct a apei minerale, masaje hidroterapeutice, electroterapie, mofete. Caracterele de mineralizare le încadrează în grupa apelor minerale mixte bicarbonatate, calcice, magneziene, carbogazoase și hipotone.
Izvoarele principale şi cele mai importante din Borsec sunt:
- Izvorul Principal nr.1, cu un debit de 230.000 l/zi
- Izvorul nr. 2 Republica
- Izvoarele 1 şi 2 apar pe fisuri, din calcare dolomitice şi sunt captate în clopote de cupru şi aduse la distribuitoare pe conducte de ascensiune. Apa lor carbogazoasă, bicarbonatată este întrebuinţată la îmbuteliere, fiind captate în zona cu debitul cel mai mare, la capătul Aleii 7 Izvoare.
- Izvorul nr. 3 Madonna/Boldizsár, cu un debit de 6.600 l/zi şi cu cea mai înaltă temperatură a apei; apă carbogazoasă, bicarbonată, mixtă; conține: Calciu, Magneziu, Sodiu; indicații: gastrită hiperacidă, constipații ușoare, piatră la rinichi și ficat, albuminuri, neferite cornice. Izvorul 3 a fost declarat monument arhitectural.
- Izvorul nr.4
- Izvorul nr.5 Cloșca, monument arhitectural, cu un debit de 5.100 l/zi; apă carbogazoasă, carbonată, mixtă; conține: Calciu, Magneziu, Sodiu;indicații: gastrită hipoacidă, colite cronice, litoză cronică urică și oxală, obezitate, artrism (boală hipertensivă)
- Izvorul nr.6 Cişan/Lázár, cu apă bicarbonată calcică, magneziană, sodică, carbogazoasă, hipotonă, ușor sulfuroasă; indicații: ameliorează gastritele hiperacide şi colitele spastice cu constipaţie. Are debit redus. Este, de asemenea, un monument arhitectural.
- Izvorul nr.10 Kossuth, cu debit în scădere; indicații: gastrită hipoacidă, boala ulceroasă, hipocalcemii. Izvorul 10 este izvorul cel mai vizitat, fiind cel mai frumos monument arhitectural.
- Izvorul nr. 11 Petőfi, cu debit de 900 l/zi; apă carbogazoasă, bicarbonată, mixtă; conține: Calciu, Magneziu, Litiu, Sodiu; indicații: gastrită hiperacidă; hipocalcemie, insuficiență paratiroidiană
Izvoarele atracţie turistică sunt
„Şapte Izvoare”, un izvor aflat la 1500 de metri de centrul staţiunii. Denumirea vine de la numărul izvoarelor care alimentează statţunea cu apă potabilă. La el se ajunge în aproximativ o jumătate de oră, pe un drum nemarcat, dar larg şi clar orientat, printr-o poiană.
Izvorul Străvechi (Mofeta) este unul dintre cele mai vechi izvoare de cura din staţiune şi este situat pe drumul spre Peştera de Gheaţă. Este un izvor feruginos.
Izvorul Pierre Curie este poziţionat la o distanţă de aproape 1800 de metri de centrul staţiunii. Acesta este izvorul cu cea mai radioactivă apă minerală din staţiune.
Prin caracteristicile lor, izvoarele din Borsec se împart în două grupe: cel nordic care are o importanță mai mare şi este definit de linia de izvoare ce provin din fâșia de calcare cristaline dolomitice, surse caracterizate de acumularea apei în fisuri și goluri carstice (izvoarele 1, 2, 3, 5, 6) ; și grupul de sud, reprezentat de linia de izvoare cantonate în tuf calcaros cu o circulație restrânsă a apelor, prin fisuri și zone de alterare (izvoarele 10, 11, 15).
Prin anii 60-70, din dorinţa exploatării acestor izvoare, au fost foarte mai multe puţuri pentru îmbuteliere sau pentru furnizare de ape pentru băile calde. Forările au dăunat altor izvoare din zonă, care au dispărut.
Izvoarele din Borsec se folosesc atât în cura internă, cât şi în cea externă.
În cura internă (prin consumul direct a apei minerale), izvoarele din Borsec sunt indicate:
- În boli ale tubului digestiv și ale glandelor anexe: gastrite cronice hipo-sau normoacide, dispepsii, enterite ușoare, enterocolite, colite de fermentație.
- În hepatite cronice, stări posthepatitice, afecțiuni biliare, sechele după intervenții pe căile biliare.
- În boli de nutriție: diabet zaharat tip II compensat și echilibrat, gută și diateză urică.
- Boli endocrine : hipertiroidii ușoare.
- În boli ale rinichilor și ale căilor urinare: nefrite cronice fără insuficiență renală, pielite, pielonefrite, cistite cronice, litiazele urinare acide, sechele după operații asupra căilor urinare.
- În tratarea diabetului neinsulinodependent, unde rezultatele sunt mai bune la apa plată decât la apa carbogazoasă.
În cură externă (prin îmbăiere) apele minerale din Borsec pot fi utilizate în boli cardio-vasculare: miocardite cronice – fără fenomene de insuficiență cardiacă; valvulopatii – compensate, insuficiență coronariană – cu accese ușoare, hipertensiunea arterială esențială – în stadiile incipiente, arteriopatii obliterante – în stadii incipiente, sechele după tromboflebite.
Mai mult, în Borsec există şi nămol, cu o compoziţie benefică în tratamentul terapeutic al bolilor reumatice. Nămolul s-a format în Borsecul de Sus, în zonele foarte umede de pe partea dreaptă a pârâului Usturoi, se găsește turbă. Turba are, în unele părți, grosimea depășește 10 m.
Atenţie, Baza de Tratament din Borsec a fost închisă, iar activitatea de Recuperare Medicală este sistată.