- Este în Brăila, Județ Brăila
- Închis turiștilor
- Datare: anul descoperirii sitului
Hrubele Brăilei, altădată căi pentru transportat praful de puşcă, au devenit în timp loc de depozitare pentru brăilenii care le-au descoperit sub locuinţele lor…
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: închis turiștilor
Erau atȃt de spaţioase, încȃt se spune că turcii le străbăteau călare şi a căror existenţă era ascunsă, fiind considerate un secret militar în timpul stăpȃnirii otomane. De asemenea, aceste tuneluri erau şi o cale rapidă de a ajunge spre zidurile externe ale cetăţii Brăila.
Aşadar, aceste hrube, cel mai probabil au rămas moştenire de la turci, după ce au fost obligaţi să părăsească Brăila în 1829.
După ce ruşii cuceresc oraşul, distrug Cetatea Brăilei şi schimbă reţeaua stradală din Brăila. Această acţiune presupune şi astuparea intrărilor în hrube, pentru a desfiinţa o poziţie strategică din punct de vedere militar, poziţie din care se putea controla perfect tot traficul de pe Dunăre.
Acestea au început să iasă la iveală pe vreme ploioasă, odată cu surparea unor străzi, fie după dărâmarea unor case sau în timpul construcţiilor ridicate după anul 1900.
Porţiuni din hrube au fost descoperite pe bulevardul A.I.Cuza, strada Împăratul Traian, strada Ştefan cel Mare, vechea pulberărie de pe strada Cetăţii.
Se pare că nici pȃnă în ziua de astăzi nu s-au găsit documente care să dovedească şi să localizeze cu precizie existenţa unui sistem întreg de hrube sub pȃntecele Brăilei, însă se presupune că odinioară această retea pornea din Cetatea Brăilei şi se ramifica spre porţile exterioare. Undeva, aproape de Grădina Mare, se poate observa intrarea zidită într-un asemenea tunel subteran.
In 1955, hrubele Brăilei au fost astupate, ca să nu mai ducă la surparea clădirilor noi.
In Brăila, există multe case care sub fundaţia lor ascund hrube, unele dintre acestea fiind transformate în beciuri, datorită temperaturii lor constante, ce permite păstrarea alimentelor în condiţii optime.
In momentul de faţă, se ştie despre existenţa sigură a unor hrube sub Banca Comercială din Brăila, Direcţia Muncii şi Curtea de Conturi.
Se presupune că ar exista o hrubă pe sub Dunăre, pe unde se ajungea la Ghecet, în Tulcea.
In colecţiile Muzeului Brăilei se mai găsesc cȃteva documente care atestă existenţa unor porţiuni din sistemul defensiv de hrube ale Brăilei înainte de 1828, anul eliberării de sub turci.
Dacă aceste hrube vor fi amenajate ştiinţific, cu siguranţă ar putea deveni puncte deosebite de atracţie turistică ale Brăilei.
|