- Este în Dor Mărunt, Județul Călăraşi
- Unitate geografică: Câmpia Română – Câmpia Bărăganului
- Altitudine: 26 m
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Herghelia Dor Mărunt este principalul obiectiv turistic din zonă, care oferă posibilitatea practicării activităţilor ecvestre…
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: echipament special pentru cei care vor să călărească
Herghelia Dor Mărunt s-a înfiinţat în 1953 şi a devenit foarte cunoscută pentru creşterea şi îngrijirea rasei de cal Trăpaş Românesc. Alături de această rasă, aici se cresc şi câţiva cai din rasa Semigreu Românesc, în principal pentru deservirea unităţii.
Caii au fost aduşi la început din hergeliile Jegălia şi Segarcea. În1957, herrgelia a trecut sub proprietatea GAS Sighireanu, până în1968. S-a separat în 1971, când a funcţionat în cadrul Centrului Republican pentru Creşterea Cabalinelor de Rasă. Din noiembrie 2002, Herghelia Dor Mărunt aparţine Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, respectiv a Direcţiei Silvice Ialomiţa, ea fiind sub coordonarea Direcţiei Silvice Călăraşi. Încă de la începuturi, obiectivele hergheliei au fost creşterea Trăpaşilor Româneşti, producţia vegetală, dar şi de depozit pentru montă publică pentu îmbunătăţirea raselor cabalinelor.
Vedeta hergeliei, Trăpaşul Românesc, este o rasă definitorie pentru România, care a fost recunoscută şi acum două decenii. Rasa este formată din trǎpaşul American (85%), trǎpaşul Ostrov (10%), trǎpaşul Francez (5%) şi trǎpaşul Rusesc (5%), dar şi din infuzie de sânge cu Nonius şi Furioso – North Star. Rezistenţa, viteza şi loialitatea sunt numai câteva dintre caracteristicile rasei. În hergelie sunt blânzi, ascultători şi liniştiţi, deşi sunt recunoscuţi ca fiind cai de vizeză. În timp, Herghelia Dor Mǎrunt a participat la foarte multe concursuri la Hipodromul din Ploieşti, câştigând numeroase premii obţinute în cadrul concursurilor naţionale. În noiembrie 2011, nucleul de reproducţie al Trăpaşului a fost transferat la herghelia Jegălia.
La Herghelia Dor Mǎrunt sunt şi cai din rasa Semigreu, rasă foarte utilǎ pentru trebuirle din incintă. Este o rasă de tracţiune intermediară, formată prin încrucişarea raselor Ardenez, Lipiţan, Trăpaş cu iepe locale. Este un cal adaptat condiţiilor din Câmpia Română şi mai este numit şi „Semigreu de Dor Mărunt”.
Hergelia Dor mărunt dispune de şase grajduri şi două culoare de mişcare, şapte fânare, atelier mecanic şi teren. Oferă armăsari de montă publică, consultanţă, dresaj şi anternament pentru caii tineri, sport şi agrement. Herghelia este foarte bine organizată, animalele sunt îngrijite cu atenţie, spaţiile de plimbare sunt mari.
Ţara noastră este pe locul cinci în lume după numărul de cai, aproximativ 800.000 de exemplare, dintre care 10.000 sunt cai de rasă pură.
Preț intrare |
Orar de vizită |
|
10:00-17:00 Timp necesar pentru a parcurge grajdurie şi împrejurimile: 1h 30min |
Date de contact: Călăraşi, com. Dor Mărunt – A2 – Lehliu Gară – Dor Mărunt (aproximativ 80 km de Bucureşti) |
|
|