- Este în Sâmbăta de Jos, Judeţ Braşov
- Unitate geografică: la baza Munţilor Făgăraş
- Altitudine: 430 metri
- Deschis turiştilor cu taxă de vizitare.
- Fără condiţii de campare
Herghelia Sâmbăta de Jos este una din cele mai importante herghelii de cai Lipiţani din lume şi oferă multe de văzut si de făcut turiştilor…
- Trasee amenajate: nu
- Condiţii de vizitare: cu ghid; este obligatoriu pentru călăreţi să deţină haine de călărie, inclusiv toca de protecţie.
Herghelia Sâmbăta de Jos a fost fondată în anul 1874, cu cai din rasa Lipiţan ce provin de la Herghelia Lipizza din Slovenia, unde procesul de selecţie a rasei a început încă din 1580. În 1913, în preajma izbucnirii războiului mondial, herghelia a fost mutată, cu toţi cei 322 de cai la Babolna, în Ungaria, şi a cunoscut un moment de răscruce, ajungând să reprezinte această ţară peste tot în lume. În 1920, la Sâmbăta de Jos, Statul Român reînfiinţează herghelia, care a asigurat continuitatea rasei până în zilele noastre. Atunci erau 3 armăsari pepinieri şi 22 de iepe mamă. Apoi se consolidează creşterea şi îmbunătăţirea rasei Lipiţan.
În perioada 1990 – 2002, herghelia a făcut parte din „Cai de Rasă R.A.” şi „S.N. Cai de Rasă S.A.”, iar din 2002 trece în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor. După decembrie 1989, herghelia a cunoscut o nouă perioadă critică din cauza scăderii dramatice a fondurilor, dar şi ca urmare a revendicării terenurilor, fapt care a dus la reducerea numărului de cai, adică de la peste 700 în anii ’70, la puţin peste 300 în prezent.
Aici sunt crescute 8 linii de sânge, care poartă numele armăsarilor care au stat la baza formării actualelor efective: Conversano, Favory, Maestoso, Neapolitano, Pluto, Siglavy-Capriola, Tulipan şi Incitato, cea mai nouă linie din herghelie. Lipiţanul este un cal cu o conformaţie armonioasă şi elegantă. Blând, docil, sobru şi cu temperament vioi, este principala rasă care se utilizează în marile şcoli de dresaj academic din lume. Lipiţanul continuă să obţina rezultate deosebite la disciplinele care l-au consacrat timp de peste 400 de ani: dresaj clasic şi atelaj.
La Sâmbăta în grajd, fiecare cal are boxă proprie, iar în dreptul fiecăruia există o tăbliţa informativă, pe care sunt notate linia de sânge, anul naşterii, numărul de pepinieră şi semnul distinctiv al mamei. Caii sunt foarte prietenoşi, vor să fie mângâiaţi şi răsfăţaţi cu mici gustări, eventual cuburi de zahăr!
Herghelia Sâmbăta de Jos oferă cursuri de călărie, dresaj şi antrenament şi cursuri de condus trăsura. Se organizează spectacole şi concursuri ecvestre, curse de cross country (trasee călare de aproximativ 3 ore) pentru călăreţii cu experienţă, plimbări cu sania sau cu căruţa. De asemenea, baza oferă şi armăsari reproducători pentru staţiunile de montă publică, consultanţă de specialitate privind reproducţia la cabaline în scopul ameliorării raselor din sectorul privat, agrement sau turism ecvestru.
Dacă ajungi la aici, trebuie să ştii că turul de vizitare conţine:
-
Scurt istoric al Rasei Lipiţan şi al Hergheliei Sâmbăta de Jos;
-
Vizitarea Secţiei Armăsari de Reproducţie : Pepinieri, Monta Publică, Atelaje Sport & Show, Cai de Turism, Ponei;
-
Vizitarea Expoziţiei de fotografie şi a Sălii de Harnasamente – sport şi turism;
-
Vizitarea Secţiei Dresaj cu Caii Tineri in pregatire pentru Clasarea / Bonitarea Anuală;
-
Vizitarea Secţiei de Iepe Mame;
-
Vizitarea Hipodromului şi a Parcului Memorial.
În cadrul complexului se află şi Castelul Brukenthal, monument de arhitectură care face parte din patrimoniul naţional. Castelul a fost construit între anii 1750-1760, la dorinţa împărătesei Maria Tereza, de către clăcaşii contelui Jozsef Brukenthal, fratele lui Samuel Brukenthal, fondatorul Muzeului din Sibiu. Herghelia se află încă de la înfiinţarea ei pe proprietatea castelului Bruckenthal. Castelul se află astăzi într-o stare avansată de degradare, care afectează interioarele, tâmplăria şi duşumelele din stejar masiv. Pentru a-l ascunde, este acoperit cu o plasă gri, iar accesul este interzis.
Preţuri |
Orar de vizita |
Bilet de intrare: Adulţi: 10 RON Copii până la 14 ani: 5 RON
Plimbare călare: 104 RON/ ora. Turul hergheliei se face cu un ghid. Se vor vizita: hipodromul, secţia armasarilor de reproducţie, secţia de dresaj, expoziţia de fotografii şi sala de harnaşamente. Plimbarea cu trasura se face in herghelie şi pe hipodrom. Daca s-a aşternut zapada plimbarea se face cu sania. |
Luni – Marţi: închis Miercuri – Duminică: deschis
Mai – Septembrie: 10:00 – 17:00 |
Date de contact: Strada Principală Nr. 45, Com. Voila, Jud. Braşov. Telefon: 0268.517.686; 0372.701.756 |
|
|