- Este in Bucureşti, Str. Franceza nr. 62-64, Sector 3
- Data înfiinţării: 1808, de către Manuc Bei.
Hanul lui Manuc este una dintre cele mai celebre şi multivalente clădiri din Bucureşti, un monument istoric şi important obiectiv turistic…
- Cod monument istoric: B-II-m-A-18788
Istoria atestă înfiinţarea Hanului Manuc (sau Hanul lui Manuc) în anul 1808 de către Manuc Bei (Manuc Mârzaian), Bei al Moldovei. Pentru acea vreme, arhitectura construcţiei era deosebit de inovativă, total diferită de alura de fortăreaţă tipică secolului al XVIII-lea.
Terenul pe care s-a ridicat Hanul a aparţinut Curţii Domneşti, iar înăuntrul construcţiei scrierile din secolul al XIX-lea consemnau existenţa a: 15 pivniţe boltite la subsol, 23 de prăvălii la parter, două saloane mari, zece magazii, camere de servitori, bucătării, un tunel cu o capacitate de 500 de persoane. La etaj existau 107 de camere, majoritatea folosite pentru oaspeţi. Curtea interioară prezenta la acea vreme o cafenea şi o grădină cu fântână arteziană.
Hanul lui Manuc a ieşit de sub administrarea lui Manuc Bei în 1817 după moartea acestuia în împrejurări incerte şi a fost luat în arendă zece ani mai târziu de Dimitrie D.Dedu şi Nicolae Alexiu.
Un alt moment de referinţă în istoria Hanului a fost cutremurul din 1838 ce a avariat grav construcţia şi , după o perioadă critică , de amânare a lucrărilor de restaurare, spaţiul a fost cumpărat de pitarul Dimitrie Iconomidis , apoi a intrat în arenda lui Milan Lomovici până în 1864.
Stabilimentul a fost vândut din nou în 1862 lui Lambru Vasilescu, iar numele s-a schimbat din Hanul lui Manuc în Marele Hotel Dacia. Sălile lui găzduiau petreceri mondene ale Capitalei, spectacole de teatru, de iluzionism baluri mascate acompaniate de muzici de orchestră.
Totodată, localul a găzduit întâlnirile importante ale oamenilor politici la încheierea războiului ruso-turc sau în anii premergători primului război mondial.
Clădirea Hanului Manuc a suportat restaurări multiple în anii 1848, 1863, 1966-1970, 1991-1992 şi în 2009.
Astăzi Hanul lui Manuc este o bijuterie arhitectonică ce îşi încântă vizitatorii atât cu feluri de mâncare deosebită (românească, libaneză), băuturi fine, cât şi prin punerea la dispoziţie a camerelor şi sălilor sale. Am putea spune că este o oază de linişte şi de bun-gust în centrul Bucureştiului, pe care nu ar trebui să o ratezi dacă eşti în trecere prin Capitală.
Bifează respectiv: Manuc Cafe (unde poţi savura cafea aromată, ceai, prăjituri) Manuc Bistro şi mâncarea tradiţională românească degustată în timp ce admiri frumuseţea retro a designului interior, Manuc Levantin- declarat cel mai bun restaurant libanez din Bucureşti.
Pe timp de vară aceste locuri se mută şi în Cerdacul Hanului de unde poţi privi Grădina şi pe mesenii săi din curtea interioară. Aşadar, profitaţi pe cât posibil de vremea de afară şi consultaţi vremea-Bucuresti.ro pentru a petrece seară minunată la terasă.
Hanul păstrează Salonul Voievodal unde s-a semnat Pacea de la Bucureşti (finalul războiului ruso-turc) între generalul Kutuzov şi Ahmed Paşa.
Crama şi Hotelul sunt în restaurare, dar mai poţi vizita Restaurantul Manuc, cel mai mare salon al Hanului, cu o capacitate de 220 de locuri şi Sala Hanului, ideală pentru conferinţe, lansări, simpozioane, evenimente culturale sau petreceri private (nunţi, diverse aniversări).
Date de contact: Str. Franceza nr. 62-64, Bucuresti, Sector 3, nr. telefon: 021 313 14 11; mobil : 0769 075 844.