- Este în comuna Pietroasa, judeţul Bihor
- Este o rezervaţie naturală de tip geologic
- Accesul se face pe jos
Groapa Ruginoasă este o arie protejată de 20.40 ha, cu un aspect aparte, ce face parte din Parcul Natural Apuseni şi reprezintă o vale cu versanţi abrupţi, coloraţi în portocaliu închis, roşu şi maroniu, formaţi prin eroziune de şuvoaie…
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate: da
- Conditii de vizitare: se poate vizita în orice anotimp, inclusiv iarna dacă zăpada nu este foarte mare. Pentru escaladarea muchiilor este necesar echipamentul de alpinist.
Groapa Ruginoasă s-a format foarte repede în timp, cu 80 de ani în urmă existând doar o vaiugă foarte mică, potrivit hărţilor din acea vreme. Acum are o adâncime de peste 100 de metri şi un diametru de peste 600 şi continuă să se mărească la fel de repede. Se află pe partea nordică a Muntelui Ţapu, la o altitudine de 1.373 metri.
Astăzi, Groapa ruginoasă seamănă cu o rană roşie în interiorul muntelui, sau, mai bine zis, cu o parte din Marele Canion. Procesul de eroziune a descoperit stratele cuarţite. Depozitele de vârstă jurasică pe care le conţine sunt alcătuite din calcar negru, dolomite, şisturi argiloase, conglomerate şi gresii cuartinoce, dând un amestec interesant de culori, maroniu-roşiatice de la depărtare, dar şi formele de muchii ascuţite şi văi scobite pe care le are în prezent.
Ca şi localizare între alte obiective, o găsim la sud-vest de Platoul Carstic Padiş, aproape de Izbucul Galbenei, Peştera Gardului, Avenul Bortig, Cetăţile Ponorului, Gheţarul de la Bârsa, Peştera Focul Viu, Cascada Vârciorog, Cascada Patrahăiţeşti, Gheţarul de la Scărişoara, Peştera Poarta lui Ionele şi Cheile Ordancusii.
Traseul nu este lung, durează aproximativ 40 de minute şi porneşte din şoseaua Arieşeni – Vârtop, unde aceasa traversează un vâlcel cu apă ce coboară dinspre vârful Muntelui Ţapu. Traseul urcă pe vâlcel, iar marcajele ce duc la Groapa Ruginoasă sunt pe pietrele din apă. Aceasta porţiune a drumului este definită de un urcuş mai abrupt de un sfert de ceas, printre pietrele râului, ca pe o scară. Traseul trece pe versantul stâng, lăsând apa în urmă. Apoi drumul devine lejer, prin padure şi iese pîntr-o poiană încântătoare. Veţi vedea apoi şaua dintre Vârful Ţapul din stânga şi Vârful La Morminţi din dreapta. Continuaţi să urcaţi spre şa, acolo se află Groapa Ruginoasă. Puteţi ajunge pe marginea prăpastiei, de unde priveliştea este impresionantă, însă nu vă apropiaţi foarte mult, deoarece malul stă în aer pe mai multe porţiuni şi nu este deloc sigur! Păstaţi o distanţă de măcar cinci metri de margine!
Date de contact: din comuna Arieseni mergeţi spre Vârtop 9 km (acces posibil şi cu maşina), apoi există un indicator mare ce vă îndrumă spre Groapa Ruginoasă.