De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o grădină emblematică pentru orașul Câmpulung, cu o istorie frumoasă.
- Este în Câmpulung Muscel, Județ Argeș
- Datare: 1885
- Trasee amenajate: da
- Bilet intrare: nu
- Condiții de vizitare: pe tot parcursul anului
- Acces cu: bicicleta/animale/role
Grădina Publică „Merci” îşi are începuturile în anul 1885, ca urmare a unui incediu ce a lăsat ravagii în urma sa, distrugând prăvăliile din zonă. Primarul oraşului, Istrate Rizeanu, este cel care a concretizat ideea de a se planta arbori şi flori pe acest loc. În anul 1890, grădina era deschisă publicului. De-a lungul timpului, au mai fost aduse modificări şi îmbunătăţiri grădinii publice, astfel că în anul 1895 au fost montate 25 de felinare, făcând plimbarea pe înserat o plăcere. O altă modificare adusă are loc în anul 1929, când gardul de lemn care înconjura grădina publică a fost înlocuit cu unul de piatră, idee ce a aparţinut arhitectului D.I Berechet.
Grădina „Merci” are o alee a personalităţilor, de-o parte şi de alta a sa fiind plasate busturi ale unor mari personalităţi culturale, alee ce a fost amenajată între anii 1967-1985. Printre busturile personalităţilor se numără cele ale lui Dan Barbilian (Ion Barbu), pictorul I.D. Negulici, istoricul C.D. Aricescu, academicianul George Oprescu, scriitorul Tudor Muşatescu, academicianul C. Baraschi, Constantin Ion Parhon etc. În zona grădinii de lângă stadion sunt amplasate şi busturile a doi sportivi.
Grădina avea un podium pe care fanfara militară susţinea concerte, refugiul pensionarilor, precum şi un amfiteatru în aer liber. În trecut, în amfiteatrul din grădină se desfăşurau diverse evemimente, când fetele defilau cu umbreluţe, iar domnii aruncau cu „confetii” spre ele în semn de admiraţie. Fetele răspundeau politicos şi graţios cu un veritabil merci, de unde şi numele grădinii publice „Merci”.
Cuprinde o vegetaţie densă cu diferite specii de castani, tei, mesteceni. Începând din anul 1932, au fost plantaţi şi arbuşti ornamentale. Tot în acest an, grădina publică trece printr-un proces de reamenajare, având la bază planul arhitectului D. Ionescu-Berechet. În prezent, în grădină au fost amenajate spaţii de joacă pentru copii şi cele de şah pentru adulţi şi nu numai.
Grădina publică „Merci”, alături de Bulevardul „Pardon” au fost gândite şi proiectate ca spaţiu de recreere pentru locuitorii din Câmpulung, precum şi a turiştilor.
Date de contact: Strada Gr. Andreescu, Câmpulung, judeţ Argeş. |