De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un simbol al luptei pentru libertate, sub acest copac fiind chemaţi moţii la marea răscoală din 1784 de către Horea!
- Este în satul Ţebea, comuna Baia de Criş, Județ Hunedoara
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: HD-IV-m-B-03502
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Gorunul lui Horea se află în satul Ţebea, cândva capitala Ţării Zarandului, care astăzi aparţine administrativ de comuna Baia de Criş, din judeţul Hunedoara. Satul a fost întemeiat în locul numit “Panteonul Morţilor”, loc în care se află şi gorunul lui Horea, un trunchi de copac, cu o vechime de aproximativ 100 de ani, care a fost declarat monument natural, cât şi istoric.
Motivul pentru care a fost declarat monument istoric este că sub acest copac, conform localnicilor, Horea, i-a adunat pe moţii din Ţara Zarandului, în anul 1784, pentru a se răscula împotriva regimului feudal, răscoală cunoscută în istorie sub numele “Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan”.
În prezent, din gorunul lui Horea a mai rămas un trunchi înalt de 9 metri, în urma deciziei luate în anul 1924, de a fi tăiat pentru a fi salvat de la distrugere prin uscare şi putrefacţie şi a permite coroanei să crească din nou. De asemenea, cercuri de oţel au fost legate în jurul trunchiului său, iar în interior a fost cimentat.
Din nefericire, în iulie 2005, creanga crescută în urma tăierii gorunului a fost distrusă de o furtună puternică, în prezent rămânând doar trunchiul cimentat. În satul Ţebea, au mai fost plantaţi goruni de către Regele Ferdinand I, Regina Maria, Nicolae Ceauşescu şi Traian Băsescu, pentru a aduce un omagiu moţilor care şi-au sacrificat viaţa pentru libertate.
În apropiere de Gorunul lui Horea, se află un alt obiectiv important, şi anume mormântul lui Avram Iancu, care s-a stins din viaţă în data de 10 septembrie 1872.
Date de contact: satul Ţebea, comuna Baia de Criş, judeţ Hunedoara. |