- Situat pe teritoriul administrativ al judeţelor Gorj şi Mehedinţi
- declarat arie protejată de interes naţional în 2004
- suprafaţă: 106,50 ha
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Condiții de campare
Geoparcul Platoul Mehedinţi este o arie protejată de interes naţional absolut idilică, situată pe teritoriul a două judeţe, Gorj şi Mehedinţi…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
Mai concret, doar 5% din suprafaţa Parcului natural se află în judeţul Gorj şi 95% pe teritoriul judeţului Mehedinţi, suprafaţa totală ocupată de aria protejată fiind de 106,50 de hectare. Geoparcul Platoul Mehedinţi este flancat de Munţii Mehedinţi şi Piemontul Getic, şi este localizat în apropierea drumului naţional DN6.
Parcul a fost declarat zonă protejată prin Hotărârea de Guvern nr.2151 din 30 noiembrie 2004 şi poate fi descris ca fiind o zonă deluroasă cu înălţimi joase, sinuoase, alcătuite din şisturi cristaline şi calcare ce datează din Jurasic. Aici sunt săpate chei, văi, doline, lapiezuri, peşteri, există numeroase păduri, pajişti şi fâneţe cu floră şi faună rare şi specifice Podişului Mehedinţi.
În cadrul parcului natural sunt incluse mai multe arii protejate printre care şi: Complexul carstic de la Ponoarele, Pădurea cu liliac Ponoarele, Cheile Coşutei, Cornetul Babelor şi Cerboanei, Cornetul Bălţii, Cornetul şi Peştera Topolniţei, Izvorul şi stâncăriile de la Cămâna, Pereţii calcaroşi de la Izvoarele Căşuţei, Peştera Epuran.
Dintre acestea Peştera Topolniţei şi Peştera Epuran sunt două dintre cele mai mari şi interesante realizări speologice din ultimul sfert de secol XX, din păcate Peştera Topolniţei fiind închisă publicului larg.
Peştera Epuran se află la aproximativ 600 de metri de Jupăneşti, comuna Cireşu, pe cursul râului Ponorat şi la 425 metri altitudine. Este prevăzută cu galerii dispuse pe două etaje, cel superior fosil, iar cel inferior încă activ. Marele Ramonaj este cel mai dificil sector al peşterii; aici înaintarea se realizează numai cu asigurare în coardă. După traversarea acestor trasee dificile, se ajunge în Galeria Plăcilor de Nămol, unde înaintarea este mai uşoară. Explorarea peşterii necesită echipament special şi se realizează chiar şi în 10 ore.
Peştera Topolniţa este gigantică, cu o reţea de galerii dispusă pe patru nivele: două fosile, un nivel subfosil şi un nivel activ. De asemenea, prezintă 5 puncte de acces: Gura Prosacului, Gaura lui Ciocardie, intrarea Peştera Femeii şi două deschideri de la Găurinţi. Galeria Racoviţă este cea mai lungă galerie a peşterii. Măsoară aproape 1600 de metri şi prezintă nenumărate stalagmite sau coloane tip lumânare. Unele zone dinăuntrul acesteia, ca Pădurea de Lumânări sau Lacul de Cleştar sunt ireal de frumoase.
Climatul temperat-continental cu influenţe mediteraneene favorizează conservarea liliacului sălbatic ce formează adevărate păduri, mai ales pe cornetele Isverna, Nadanova şi Ponoarele. Există şi o sărbătoare a liliacului, în această zonă, ce are loc la începutul lunii mai, când înfloresc arborii.
Alături de sărbătoarea liliacului, se păstrează în zonă numeroase alte tradiţii şi meşteşuguri populare (ţesutul, olăritul) extrem de interesante pentru orice turist urban.
Înainte de a vizita acest obiectiv, vă recomandăm să verificaţi starea vremii.