- Este în Babadag, Județul Tulcea
- Construită în jurul anului 1610
- Poartă numele ctitorului său
Geamia şi mormântul lui Gazi Ali Paşa sunt două obiective turistice interesante, ce te pot mâna tocmai până în Babadag…
- Cod monument Istoric: TL-II-m-A-06000
- Trasee amenajate: da
Geamia Gazi Ali Paşa se află pe şoseaua principală ce uneşte Tulcea de Constanţa, chiar în centrul oraşului Babadag. Adăposteşte atât casa parohială, cât şi mormântul ctitorului său, Gazi Ali Paşa. Lăcaşul de rugăciune a fost construit în secolul al XV-lea (mai exact în anul 1610), în vremea sultanului Mehmet al III lea. A supravieţuit unui incendiu izbucnit în timpul Războiului ruso-turc din 1876, în urma căruia acoperişul şi plafonul au fost modificate, iar în părţile laterale ale geamiei au fost create noi uşi. Totodată, în urma incidentului, s-a ridicat şi un nou minaret. Până în 1989, lăcaşul a funcţionat ca muzeu. Un an mai târziu, în 1990, geamia a intrat într-un proces de reparaţie şi de restaurare, finalizat în 1999. Lucrările au fost sprijinite de Ministerul Culturii, de preşedintele Republicii Turcia, Süleyman Demirel şi de Fundaţia Cultelor din Turcia care a contribuit cu suma de aproximativ 300 000 USD. Complexul muzeal Geamia Gazi Ali Paşa, monumentul funerar al ctitorului său şi Casa Imamului, administrate de Muftiatul Cultului Musulman din România au fost inaugurate la data de 4 decembrie 1998 de preşedintele Sűleyman Demirel, în prezenţa Ministrului Culturii Ion Caramitru.
În partea de est a Geamiei se află monumentul funerar al ctitorului, Gazi Ali Paşa, o construcţie de formă hexagonală acoperită cu o cupolă. Zidurile monumentului au fost placate cu asfalt, în stil autohton românesc şi întărite cu o tencuială alcătuită din pietriş. În vecinătatea mormântului, în partea de nord se găseşte clădirea imamului, un imobil cu două etaje (reconstruit din temelie). Una dintre camerele clădirii urmează să găzduiască un muzeu. La etaj este amenajată locuinţa imamului, obiectele aflate în imobil fiind furnizate de către Fundaţia Cultelor din Turcia.
Dacă vizitezi Babadagul, alocă-ţi timp şi pentru a vizita mausoleul lui Sari Saltuk Dede aflat pe strada Măcin şi Muzeul de Artă Orientală din clădirea „Panaghia” (construită în secolul al XIX-lea în stil oriental). La opt kilometri de localitate, pe un deal poziţionat în vecinătatea localităţii Enisala se găsesc şi ruinele cetăţii Heracleea, aşa cum este cunoscută de către locuitori. În realitate, cercetătorii cred că este vorba despre o cetate genoveză, ce datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Cel mai probabil, cetatea ar fi fost sediul unui principe local, pe numele lui Dimitrie (Demetrius Princeps tartarorum). Mai apoi, ar fi fost ocupată de o garnizoană a Ţării Româneşti, apoi cucerită de către otomani, treptat fiind abandonată (prin pierderea utilităţii, ca urmare schimbării realităţii socio-politice etc.)
Turiştii aciuaţi prin Babadag îşi pot găsi liniştiţi locuri de cazare în localitate. Astfel de servicii oferă Cabana Babadag, hotelul „La Parmac” şi Popasul vesel „Doi Iepuraşi” (la 6 km de localitate, pe drumul european E87).