De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o importantă galerie de artă din zona Transilvaniei, ce face cinste artiștilor locali, dar și din întreaga țară.
- Este în Sfântu Gheorge, Județ Covasna
- Anul înfiinţării: 1979
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Autor: Gyárfás Jeno
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
În data de 15 septembrie 1879, Muzeul Naţional Secuiesc a fost nevoit să-şi schimbe sediul, astfel că a ajuns la Sfântu Gheorghe. În acel moment, colecţia de artă a muzeului era modestă din punct de vedere al numărului de exponate, 137 de imagini şi figuri, operele de artă fiind puţine la număr. Astfel că, în octombrie 1879, se deschide publicului prima Galerie de Artă a muzeului în incinta Colegiului Székely Mikó, aripa „Casa Béldi”.
Primii ani de funcţionare a muzeului au fost destul de dificili, perioadă în care colecţia muzeului a stagnat pănâ la începutul sec. al XIX, unul dintre motive fiind şi concentrarea atenţiei arheologilor Géza Nagy şi József Huszka asupra cercetărilor din domeniul istoriei artei, şi anume asupra picturilor murale ale bisericilor din zonă. Omul principal care a avut un rol major în dezvoltarea colecţiei a fost pictorul Jenő Gyárfás (1857-1925), astăzi Galeriile de artă purtându-i numele în semn de omagiu. Pictorul a intrat prima dată în contact cu instituţia în anul 1881, când lucra pentru una din picturile sale, apoi, în următorii ani a făcut parte din comitetul de organizare a muzeului, monitorizând donaţiile, evaluând picturile ce aveau a fi cumpărate, pentru ca mai târziu în anul 1912 să avanseze și să devină membru oficial al consiliului de administraţie.
Un sprijin important a fost acordat şi de artiştii plastici din acea perioadă din cauză că, după anul 1918, muzeul a fost nevoit să se autofinanţeze, din cauza lipsei sprijinului bănesc din partea autorităţilor.
În perioada interbelică, conducerea muzeului s-a axat asupra mai multor achiziţii de opere de artă ce aparţineau artiştilor plastici din Ţinutul Secuiesc. În raportul directorial din anul 1929, era menţionată existenţa a circa o mie de obiecte de artă, pe primele locuri aflându-se operele celor doi artişti secui, cu creații excepționale ale pictorilor Miklós Barabás şi Jenő Gyárfás, descriși ca talente înnăscute ale geniului artistic. Aşadar fondul de bază al colecţiei a fost constituit din aceste picturi şi operele donate de Imre Nagy şi Nándor Lajos Varga. În perioada postbelică, instituţia a fost naţionalizată, fapt ce a provocat, din nefericire, o perioadă de stagnare ce a durat aproape un deceniu. În ciuda perioadei tranzitată de comunism, colecţia de artă plastică a reuşit, în schimb, să se mărească şi să prospere.
Cele mai importante donaţii din această perioadă care au adus valoare colecţiei au fost 100 de file de grafică semnate de Nándor Lajos Vargă, 70 de opere ale pictorului József Bene din anul 1977, precum şi o duzină de picturi şi statui semnate de pictorul Albert Nagy.
În anii 1980, Galeriile de artă au devenit total individualizate de restul celorlalte colecţii. Nu după mult timp de la inaugurarea Casei Memoriale „Jenő Gyárfás”, care a avut loc în anul 1978, Galeriile de artă s-au mutat într-un nou sediu, şi anume clădirea Bazarului situată în centrul oraşului Sfântu Gheorghe.
În continuare, istoria Galeriilor de Artă a fost marcată de munca și preocuparea pentru artă a artistului grafician Imre Baász, care a lucrat pentru muzeu în perioada 1976-1982 şi care s-a remarcat prin organizarea, în anul 1981, a unei expoziţii de artă contemporană, cu titlul Medium, un eveniment de mare importanţă naţională pentru tinerii artişti plastici de la acea vreme. Cei care au participat la expoziţie cu opere inovatoare sunt în prezent personalităţi ce fac parte din viaţa artistică a Transilvaniei şi Ungariei. Baász a fost ulterior dat afară din muzeu pe varii motive ce ţineau de disciplina interioară, dar el a continuat să îşi facă munca începută la muzeu şi să fie un pion important, finalizându-şi proiectul Üvegcsűr (Şura de sticlă), început cu ani în urmă.
Un moment important în istoria muzeului l-a reprezentat şi diversele colaborări cu muzee importante, precum Muzeul „Laczkó Dezső” din Veszprém, Galeriile Naţionale de Artă din Budapesta, galerii de artă din Nyíregyháza şi Veszprém, Ungaria.
A doua expoziţie, Medium 2, a fost organizată tot de Imre Baász în anul 1992.
La mijlocul anilor 1990, clădirea muzeului va trece printr-un proces de renovare şi modernizare, ocazie cu care a fost consolidat şi turnul cu ceas. Spaţiile interioare au fost regândite, devenind mai funcţionale, însă nu sunt suficiente pentru a expoza decât toată colecţia Galeriilor de Artă.
Din anul 2006 Galeriile de artă poartă numele lui Jenő Gyárfás, iar numărul colecţiilor sale adună un total de peste 2500 opere de artă.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 10 RON
Elevi, studenţi, pensionari – 5 RON
Bilet pentru familie (2 adulti și 1-5 copii) – 20 RON
Bilet pentru grupuri de elevi ( 10- 30 persoane) – 50 RON
Filmare – 30 RON
Ghidaj – 20 RON Beneficiază de intrare gratuită: copii preșcolari, persoane cu dizabilități cu însoţitor, angajaţii reţelei de muzee din România, posesorii cardurilor ICOM, reprezentanţii mass- media. |
Iarna: Marți – Vineri: 9:00 – 16:00
|
Date de contact: Strada Kós Károly nr. 10, Sfântu Gheorghe, Covasna, telefon 0267.314.367. |