De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este locul și scena în care mari personalități din lumea muzicii clasice și-au facut apariția și au delectat publicul auditor.
- Este în Timișoara, Județ Timiș
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Condiții de vizitare: pe tot parcursul anului
Istoria Societăţii filarmonice din Timişoara îşi are începutul în data de 21 octombrie 1871, jucând un rol major în viaţa culturală a timişorenilor. Însă primele forme de spectacol şi concert încep să se contureze abia în a doua jumătate a sec. al XVIII-lea, când încep să apară trupele ambulante de operă, de origini italiene şi germane. Unele din aceste trupe au staţionat pentru o perioadă scurtă de timp, altele pentru o perioadă mai lungă. În Calendarul teatral din Gotha din anul 1792 apare menţionat că Societatea Kunz a realizat la Sibiu şi la Timişoara 21 de titluri de opere comice, în mare parte şi singspieluri. Printre acestea se numără: Hornarul de Salieri, Filosoful închipuit, Avarul păcălit, Ţărăncuţa isteaţă, Morăriţa de Paisiello, Italianca la Londra de Cimarosa, Doktor und Apotheker de Dittersdorf, Răpirea din serai de Mozart.
Între anii 1813-1814, compozitorul, violonistul şi dirijorul Joseph Strauss (1793-1866), stabilit în Timişoara va compune şi prezenta în premieră mondială opera „Faust’s Leben und Thaten”.
Încep să apară treptat pe scena muzicală din Timişoara diverse societăţi muzicale, asociaţii coral. Încep să susţină aici concerte tot mai mulţi muzicieni din străinătate, de asemenea, se şi stabilesc în Timişoara muzicieni de mare valoare, printre care se numără şi polonezul Michal Jaborski, solist şi profesor ocazional al compozitorului, violonistului şi dirijorului Joseph Hellmesberger-jr.. Acesta din urmă a fost profesorul de vioară lui George Enescu la Viena. Au continuat să se susţină spectacole faimoase de opere semnate de Rossini (Bărbierul din Sevilla), Donizetti (Lucia di Lammermoor), Bellini (Norma), Verdi (Rigoletto şi Trubadurul), Weber (Freischütz), Wagner (Tannhäuser), şi multe altele.
Societatea a fost înfiinţată după modelul unor societăţi muzicale europene renumite. La început, societatea era constituită dintr-un cor bărbătesc şi un număr mic de instrumentişti care să cânte muzica de cameră. Ulterior, în societate a fost integrat şi un cor feminin, precum şi instrumentişti de la Opera locală, suflători din Regimentul 29 Infanterie „Loudon”.
Societatea filarmonică a susţinut primul său concert în data de 8 decembrie 1871, avându-l ca dirijor pe Heinrich Weidt şi care a constat în interpretarea vocal-simfonică a două piese, Die Frithjofs Saga de Max Bruch şi Der Taucher. În continuare, societatea s-a axat pe concertele gen „a cappella” şi de muzică de cameră, însă nu a renunţat complet la cele vocal-simfonice.
De-a lungul timpului, un număr mare de muzicieni oaspeţi ai Societăţii filarmonice din Timişoara au concertat în Timişoara. Dintre aceştia enumeram pe: David Popper (1873), Hubay Jenö alias Eugen Huber (1876), Pablo de Sarasate (1877), Henryk Wieniawski (1877), Joseph Joachim (1879), Johannes Brahms (1879), Leopold Auer (1881), František Ondriček (1893), Jan Kubelik (1900), Gheorghe Dima (1902), Dimitrie Popovici der Bayreuther (1902), Bela Bartok (1906), Lucia Cosma (1907).
Între anii 1921-1943, George Enescu va susţine la Timişoara un număr impresionant de cel puţin 12 concerte, astfel că, în semn de omagiu adus acestui mare om, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani, în anul 1931, a primit din titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Timişoara.
Începând cu anul 1947, Societatea filarmonică din Timişoara se va numi Filarmonica Banatul.
Program casă bilete |
Luni – Miercuri – Vineri: 10:00-14:00 Marţi – Joi: 14:00 – 19:00 Biletele pot fi cumpărate şi cu o oră înainte de începerea spectacolului. |
Date de contact: Bd. C. D. Loga nr.2, Timișoara, telefon: 0256.492.521/ 0256.495.012 |