- Este în Constanţa, judeţ Constanţa
- Construit în secolul al XIII-lea
- Închis turiștilor
Farul Genovez este situat pe faleza din orașul Constanța şi a fost construit în jurul anului 1300 de către genovezii care făceau comerț în port…
- Ctitor/Autor: comercianţii genovezi
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: din exterior
Alături de veneţieni, genovezii erau, pe vremuri, stăpânii mărilor. Navele lor asigurau transportul diverselor mărfuri. Genovezii au ajuns şi în portul Tomis (Constanţa), unde au construit un far, pe tărmul mării, pentru a se orienta noaptea sau pe vreme de furtună ca să ajungă în siguranţă la mal.
Farul a fost construit într-o formă octogonală, înaltă de opt metri, cu cupolă din metal. La bază, soclul este pătrat. Lumina farului, statică, era cu 21 de metri deasupra nivelului mării, fiind observabilă de la aproape 20 de km distanţă.
Deteriorându-se din cauza trecerii timpului, Farul Genovez a fost restaurat în perioada 1858-1860, de inginerul francez de origine armeană Artin Aslan. A funcţionat până în 1913, iar în anul 1948, a fost restaurat, transformându-se într-o atracţie turistică.
Desigur, există mai multe variante legate de povestea farului. Potrivit criticului de artă Doina Păuleanu, directoarea Muzeului de Artă Constanta, farul a fost construit în 1860 de o companie engleză după planurile lui Artin Aslan şi nu excude varianta ca acesta să fi fost construit pe locul uni vechi far.
Legat de numele farului, există de asememea mai multe variante pentru explicarea lui. Prima, că genovezii l-au construit în secolul al XIII-lea. A doua, că numele vine de la un calificativ acordat de turci când au ocupat Dobrogea în 1878. Altă variantă ar fi că farul a fost ridicat în 1860 în amintirea genovezilor, deoarece în perioada aceea, portul Constanţa a cunoscut o înflorire uimitoare.
Farul Genovez din Constanţa, se află în mijlocul unui ansamblu de monumente istorice precum clădirea Hotelului Carol (1879-1884) şi statuia lui Mihai Eminescu (1936). Indiferent de istoria farului, el este un simbol al prosperităţii portului din secolele XII-XIII, când genovezii făceau comerţ aici.
Adresa: Strada Remus Opreanu, lângă Hotel Constanţa.