- Este în județul Maramureş
- Unitate geografică: Munţii Lăpuş
- Altitudine: 216-315 m
- Deschis fără taxă de vizitare.
- Cu condiții de campare
Defileul Lăpuşului, unul dintre cele mai impresionante defilee din ţară, este o arie naturală protejată, menită să conserve habitatele naturale ale florei, faunei sălbatice şi peisajului…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: echipament montan adecvat
Rezervaţia naturală hidrologică Defileul Lăpuşului se întinde pe 25 de km din cei 36 ai defileului şi este epigenetic, considerat unicat în România prin dimensiuni şi prin rocile în care se dezvoltă. Defileul Lăpuşului a fost inclus în reţeaua europeană de arii protejate, având statutul de Sit Natura 2000, pe o suprafaţă de 1.487 ha. Succesiunea continuă de zone stâncoase dezvoltate într-un versant sau altul, unde versanţii se îngustează spectaculos, cu repezişuri zgomotoase (zuglău) ce alternează cu ochiuri de apă adâncă (tăuri), reprezintă o atracţie pentru turişti.
Apele Lăpuşului au modelat impresionant relieful: sectoare de tip canion (Vima Mică – Sălniţa, Buteasa Râu – La Împreunătură), custuri stâncoase (Custura Cetăţelii, Custura Vimei), pereţi şi pinteni stâncoşi, cascade (La Pişătoare, de aprox 25 m înălţime), cataracte şi peşteri. Turiştii mai pot admira zona din punctele de belvedere, uluitoare, dominate de văi strâmte, succesiuni de regiuni stâncoase şi versanţi împăduriţi.
Defileul Lăpuşului este prielnic şi pentru pescari, dar şi pentru iubitorii sporturilor extreme, precum rafting, ciclism montan sau căţărare
Râul Lapuş izvorăşte din munţii cu acelaşi nume şi este cel mai lung curs de apă din judetul Maramureş, având 120 km. Partea cea mai spectaculoasă este între satul Groape (altitudine 315 m) până la La Împreunătură (altitudine 216 m). Defileul se desfăşoară pe teritoriul comunelor Târgu Lăpuş, Vima Mică, Boiu Mare, Şomcuta Mare, Copalnic Mănăştur, Coaş şi Remetea Chioarului din judeţul Maramureş.
Acces: DJ109G din Târgu Lăpuş.