De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un depozit fosilier unicat.
- Este în Vidra, Județ Alba
- Unitate geografică: Munţii Bihor
- Altitudine: 630 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cu condiții de campare
Dealul cu Melci este unul dintre cele mai atractive puncte fosiliere din România, pentru densitatea şi numărul speciilor de moluşte găsite aici…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: cu respectarea regulilor rezervaţiei
Dealul cu Melci aparţine Munţilor Bihorului şi este localizat în versantul stâng al Arieşului Mic, la confluenţa lui cu pârâul Slatina, de-a lungul drumului Mihoieşti-Avram Iancu, la 10 km nord de comuna Vidra și 15 km vest de Câmpeni. Locul este vizavi de Cascada Vidra (Pişoaia), cu o cădere de apă de 18 metri.
Rezervaţia se desfăşoară pe un perimetru restrâns, cu o deschidere de 130 de metri în lungul văii Slatina, unde există un drum spre satul Jefleşti şi pe 40 de metri în lungul versantului stâng al Arieşului Mic, de-a lungul şoselei.
Dealul cu Melci este o rezervaţie paleontologică, dar care însă a fost uitată de Legea 5/2000 privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate. Rezervaţia se întinde pe 0,67 hectare, iar aria protejată ştiinţifică ajunge la 4,30 hectare şi este semnalizată corespunzător. Se află la o altitudine de 630 metri.
Locul este unic din punct de vedere geologic, are o vechime de 65-70 de miliarde de ani, din Cretacicul superior. În depozitele sedimentare, formate dintr-o alternanță de conglomerate cu gresii și marne, sunt încrustate 35 de specii de moluște. Cele mai reprezentative moluşte sunt gasteropodele marine din genul Acteonella, cu speciile Gigantea și Lamavki Cenura, reprezentate de melci uriaşi, dar şi specii de lamelobranhiate, aparţinând genurilor Modiolus, Astarte, Arca, Crasatella, Nerita, Natica sau Glauconia.
Reciful cu cochilii de melci de mare datează de pe vremea Mării Thetis, când în apele calde trăiau imenşii melci. Odată cu schimbarea reliefului, ei au ramas prinşi în stânca de pe fundul mării, până în zilele noastre. Din cauza presiunii și a acțiunii timpului, unul dintre bancurile imense de melci s-a pietrificat, rezultând rezervația din prezent. Rezervaţia paleontologică prezintă cochilii de melci pietrificați de mărimi și forme diverse, care duc turiştii în trecut, cel puţin cu imaginaţia. Dacă atingi cochiliie, le vei simţi încă spiralele de pe spatele lor, un factor al conservării foarte bune.
Accesul la rezervaţie se face din Arieşeni spre barajul Mihoieşti, se trece barajul, şi se merge pe DJ 762 Mihoieşti-Avram Iancu. La 20 de km de baraj se află rezervaţia. În dreptul ei se află un panou turistic. Din rezervaţie, se poate accede în vârf, unde se deschide o panoramă încântătoare a Vidrei.
În zona exista şi un traseu turistic ce include mai multe obiective din zonă. Traseul începe în Arieșeni și continuă cu Barajul Mihoiești – Cheile Văii Morii – Cascada Pisoaia (Vidra) – Dealul cu melci – Casa Memorială Avram Iancu (exponate istorice, de port popular, unelte agricole și meșteșuguri) – Muntele Găina (Târgul de Fete de pe Muntele Găina se desfăşoară în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie). Altă atracție turistică din zonă este Biserica veche din Vidra, ridicată în anul 1712.