- Este în Viişoara, judeţul Cluj
- Unitate geografică: dealul Coasta Lunii
- Altitudine: 400 de metri
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Dealul cu Fluturi este o rezrvație naturală floristică și faunistică, de 20 de ha, care adăposteşte peste 700 de specii de fluturi…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: parțial, supusă unui regunalmet
Rezervația naturală se află pe partea de sud-est a dealului Coasta Lunii, situat pe malul stâng al Arieşului. Este o pajiste cu insule de vegetaţie stepică pe care trăiesc specii rare de fluturi din ordinului Lepidopterelor, 739 de specii identificate. Multe sunt rare şi valoroase: Autophila dilucida, Cucullia mixta, Cucullia xeranthemii, Philotes bavius hungaricus, Catopta thrips şi speciile lor gazdă. Dintre acestea, au fost identificate o specie nouă pentru ştiinţă, una nouă pentru Europa, 14 noi pentru fauna României şi multe noi pentru fauna Transilvaniei. Fauna mai este reprezentată şi prin căprior şi fazan.
Din punct de vedere al florei, aici cresc peste 160 de specii de plante carmofite (subregn vegetal al plantelor cu corm): astragalus (Astragalus excapus), salvia (Salvia transsylvanica), jurinea (Jurinea mollis) sau târtanul (Crambe tataria). Alţi trei taxoni din Lista Roşie a României, Prunus tenella, Dictamnus albus s.l. , Iris humilis, se dezvoltă în această arie. Speciile forestiere cresc greu din cauza condiţiilor extreme de vegetaţie, terenul fiind foarte degradat. Printre ele întâlnim pinul negru, sălcioara, mojdreanul, frasinul, salcâmul şi cătina . În subarboret se găseşte mărul pădureţ, păarul pădureţ, păducelul. Prin aceste elemente, rezervaţia capătă un caracter mixt: botanic, zoologic şi geomorfologic.
Rezervaţia a fost constituită în 2004 şi are ca scop protecţia şi conservarea acestor habitate. Este înconjurată de terenuri agricole şi vii. Însă este în pericol, deoarece oamenii nu au grijă de ea, ceea ce a dus la reducerea suprafeţei arieu protejate.
Dealul cu Fluturi oferă posibilitatea vizitării în scopuri ştiinţifice sau educative. Are un regulament strict al activităţilor ce pot sau nu pot fi desfăşurate aici.
România este printre ţările europene cu cea mai mare bogăţie de fluturi. Societatea Română de Lepidopterologie a identificat peste 4.100 de specii de fluturi. Numai în judeţul Cluj există peste 2.000 de specii comune şi rare, ba chiar specii care nu se mai întâlnesc nicăieri în lume. Peste 90% dintre fluturi sunt activi numai noaptea, fiind mai puţin cunoscuţi de către amatori.
Lepidoptera este un ordin numeros de insecte ce include moliile și fluturii, care cuprinde peste 180 000 de specii, grupate în 128 de familii și 47 suprafamilii. Speciile incluse în ordinul Lepidoptera sunt caracterizate prin aripile acoperite cu solzi, doi ochi mari combinați și un aparat bucal alungit având forma unei trompe. Aproape toate speciile au aripi membranoase, dar sunt și excepții. Unele specii prezintă un interes economic, datorită producerii mătasei și rolului de polenizatori.
Acces: La 6 km de Câmpia Turzii, pe DJ150 Câmpia Turzii-Viişoara . De la drum, din comuna Viişoara, până la limita ariei protejate, sunt circa 3 km, pe drum neasfaltat. O altă variantă de acces este prin comuna Luna, unde există o punte care traversează Arieşul, ramânând de mers apoi tot cam 3 km pâna la rezervaţie.