Constantin Brâncuși s-a născut la 19 februarie 1876 în Hobiţa, Gorj. Este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganţa și puritatea formei și prin utilizarea sensibilă a materialelor.
Brâncuși combină simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avangardei pariziene.
Printre numeroasele opere de arta realizate de Constantin Brancusi se numara si “Cumintenia pamantului” care alaturi de “Sarutul” si “Rugaciunea” marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului. Este emblema “primelor sculpturi moderne din lume”.
”Cuminţenia pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907 dintr-un calcar crinoidal prin tehnica ciolirii. Se crede că pentru corpul statuetei ar fi fost folosit un bloc de piatră din catacombele Parisului – grotele Savonnie`res.
Dupa cum a spus si artistul „Cuminţenia pământului… A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul… Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită… Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puţin unul din cele şapte văluri ale frumuseţii sale, cel al misterului – care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea. Cuminţenia pământului a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia – dincolo de psihologia dumneavoastră!”
Cu un trecut incarcat opera de arta a fost cumparata in 1911 de inginerul şi iubitorul de artă Gheorghe Romaşcu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscată abuziv, în 1957, de conducerea comunistă a Muzeului de Artă şi retrocedată după 51 de ani, în 2012, şi un proces îndelungat al familiei colecţionarului cu actualul Muzeu Naţional de Artă al României.
In urma unui contract de comodat Cumintenia Pamantului a fost expusa la Muzeul National Cotroceni pana in data de 10 iunie 2016 cand ea a fost predata proprietarilor de drept, conform prevederilor contractuale şi legislaţiei în vigoare privind respectarea normelor de conservare pentru bunurile culturale mobile .
In urma retrocedarii opera de arta a fost scoasa la vanzare, ea fiind evaluata la 20 milioane de euro.
Guvernul României a adoptat pe 30 Martie, Ordonanţa de Urgenţă nr 10/2016, privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil.
Pe 11 aprilie, Ministrul Culturii a anunţat demararea subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului”, campania urmând să se încheie în data de 30 Septembrie a.c. În şedinţa de pe 27 Mai, Executivul a adoptat proiectul de modificare a OUG nr. 10/2016, astfel încât în campania de colectare a fondurilor pentru achiziţia celebrei sculpturi să poată fi implicate şi entităţi de drept privat.
Achiziţia operei „Cuminţenia Pământului” se face printr-un efort conjugat al statului român și al cetăţenilor. Preţul negociat de guvern cu proprietarii statuii este de 11 milioane de euro. Astfel, suma de cinci milioane de euro va fi alocată de guvern și șase milioane de euro vor fi colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private și celor juridice. Campania “Brancuși e al meu“ are ca scop strângerea sumei de șase milioane de euro pentru achiziţia operei lui Constantin Brancuși.
Până în prezent, donaţiile făcute în cadrul subscripţiei publice au depăşit 138.000 de euro.
Celebra operă a lui Brâncuşi, „Cuminţenia Pământului”, ultima pe care statul român o mai poate recupera, este expusă, în prezent, la Muzeul Naţional Cotroceni (Muzeul Bancii Nationale )
Donatiile pentru achizitionarea sculpturii „Cumintenia Pamantului” se pot face incepand de astazi, trimitand un SMS la numarul de telefon 8833. Mesajul trebuie sa contina textul „brancusi” si in mod automat se vor dona 2 euro, a anuntat pe pagina de Facebook, ministrul Culturii, Corina Suteu.
Donatii in lei prin transfer bancar se pot face in conturile afisate pe www.brancusiealmeu.ro