De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument de arhitectură românească, care reflectă îmbinarea armonioasă dintre elemente arhitecturale ale unei case ţărăneşti şi cele de tip fortificaţii, fiind considerată și cea mai veche culă din țară!
- Este în comuna Măldăreşti, Județ Vâlcea
- Construit la sfârşitul sec. al XVIII-lea
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor: jupân Gheorghe Măldărescu și jupânița Ego Eva
- Cod monument Istoric: VL-II-a-A-09812
- Condiții de vizitare: potrivit programului
Considerată cel mai vechi edificiu de acest gen din țară, Cula Greceanu se află în comuna Măldărești, județul Vâlcea, fiind inclusă în Complexul Muzeal Măldărești alături de Cula Duca și Casa Memorială I.G. Duca.
Istoria acestui edificiu începe în sec. al XVI-lea, când Nan Paharnicul a ridicat un turn de apărare. Ulterior, nepotul său Tudor Maldăr va duce lucrarea la bun sfârșit, ridicând cula Măldărești. La sfârșitul sec. al XVIII-lea, cula va căpăta aspectul din prezent, fiind reconstruită de către jupânul Gheorghe Măldărescu și jupânița Ego Eva.
Cula impresionează prin aspectul său simplu, care îmbină elemente arhitecturale ale caselor țărănești cu cele ale unei fortificații. Sunt preluate și câteva elemente ale stilului brâncovenesc, care se observă în ferestrele pivniței, în cele două cerdace cu arcade și bolțile din încăperea de la primul etaj. De asemenea, și mobilierul din interiorul culei poartă amprenta stilului brâncovenesc.
Edificiul este prevăzut cu două etaje și cu parter înalt, unde se află beciul, care contrar construcțiilor de acest gen, nu comunică cu etajul. Primul etaj este prevăzut cu un pridvor deschis cu arcade trilobate, ca și al doilea etaj, care duce către o cameră de mici dimensiuni , de unde, în trecut, cu ajutorul unei scări mobile se ajungea într-un loc secret, care era de dimensiuni și mai mici și prevăzut cu o singură fereastră. De asmenea, mai există o cameră de oaspeți, din care se intră într-o altă încăpere pe ai cărei pereți, pictorița Olga Greceanu a pictat în frescă în jurul anului 1934 portretele membrilor familiei Măldărescu, având drept model tabloul votiv al bisericii din apropiere. La etajul al doilea, în partea de nord, se găsesc două încăperi, însă odată se afla un pod.
Între anii 1966-1967, cula Greceanu a trecut printr-un proces de restaurare, pentru ca în anul 1967 să fie deschis publicului. La cula Greuceanu s-au filmat și câteva filme românești renumite precum Neînfricaţii (serial din anul 1969), Drumul oaselor (1980), Iancu Jianu, Haiducul (1981) şi Trandafirul galben (1982).
În anul 1978, Cula Greceanu va intra în proprietatea fiicei adoptive a Olgăi Greceanu, Mileta Anghel Greceanu, fiindu-i lăsată moștenire de către aceasta. În prezent, cula Greceanu a fost scoasă la vânzare.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 3 RON
Taxă fotografiat – 10 RON
|
Iarna (noiembrie-martie):
Zilnic: 10:00-18:00
Luni: închis
Vara (aprilie-octombrie):
Zilnic: 09:00-17:00
Luni: închis
|
Date de contact: comuna Măldăreşti, la aproximativ 3 km de Horezu, jud. Valcea, tel/fax: 0250.861.510. |