De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument reprezentativ de arhitectură populară românească, unică prin salba de pridvoare de influenţă albaneză!
- Este în satul Cartiu, comuna TurcineştJudeț Gorj
- Construit în sec. al XVIII-lea
-
Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor: ceauşul Enache Cartianu
- Cod monument Istoric: GJ-II-m-A-09264
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Cula Cartiu se află în satul omonim, pe malul pârâului Cărtiorul, la 12 km de Târgu Jiu, şi a fost construită în sec. al XVIII-lea de ceauşul Enache Cartianu, care a deţinut peste 400 de hectare de teren în satul Cartiu.
Clădirea este o casă boierească, dispusă pe trei nivele, construită iniţial sub forma unei cule olteneşti, dar care în timp a suferit mai multe transformări, căpătând forma de astăzi. Această construcţie este o dovadă a îmbinării armonioase între structurile de lemn şi formele de zidărie. Cula a fost înscrisă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Gorj, sub denumirea Casa Cartiu cu codul LMI GJ-II-m-A-09264.
Cula are parter şi două etaje, la care au fost adăugate ulterior pe toate laturile, în anul 1821, salba de pridvoare de influenţă albaneză, precum şi scările de acces care fac legătura între nivele, elemente care o fac unică.
La parter, care este uşor îngropat, se află două beciuri cu intrări separate şi care pe latura de est sunt legate printr-o sală deschisă. Ca elemente de décor prezente sunt două arce masive din zidărie mixtă, de piatră şi cărămidă. La origine, la parter existau ferestre de dimensiuni mici pentru aerisirea celor două beciuri, însă în timp au fost parţial închise.
Ca urmare a lărgirii casei, pe laturile de nord şi de sud a fost creată câte o încăpere care erau folosite drept adăpost pentru animalele mici. La primul etaj se găsesc trei încăperi, precum şi un pridvor amplu, întrerupt pe latura de est de un perete masiv de zidărie cu trei deschideri în formă de arc. Al doilea etaj este similar primului etaj, singura excepţie fiind pridvorul, care este delimitat doar de stâlpi de lemn. Materialele folosite pentru construirea zidurilor culei au fost bolovani de râu şi de piatră, dar doar până la înălţimea de 1,2 m, după care a fost folosită doar cărămidă. Accesarea celui de-al doilea nivel se face prin două scări exterioare, una aflată la intrarea principală, iar cealaltă pe partea opusă, prinsă între prispe şi încadrată subtil în arhitectura acestora.
Pe latura de vest a clădirii, pentru fiecare nivel se găseşte un corp care adăposteşte grupurile sanitare.
În anul 1997, cula Cartianu a trecut printr-un proces de restaurare, care a fost finalizat în anul 2004, moment ce a reprezentat un punct de cotitură, deoarece începând din acel an, găzduieşte Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Gorjeană.
O machetă a Culei Cartianu, monument de o mare valoare şi reprezentativ pentru arhitectura sec. al XVIII-lea, poate fi admirată în holul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – RON
|
Marţi – Duminică: 9:00 – 17:00 |
Date de contact: satul Cartiu, la 12 km de Târgu Jiu, judeţ Gorj, nr. telefon: 0253/212044. |