De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o rezervaţie floristică deosebită.
- Este în Gura Văii, Județ Mehedinţi
- Unitate geografică: Munţii Almăjului
- Altitudine:150-200 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Cracul Crucii este o arie protejată aflată pe malul stâng al Dunării ce adăposteşte plante foarte rare…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: oricând, nu rupeţi plantele!
Rezervaţia Naturală Cracul Crucii este situată pe malul stâng al Dunării, în Munții Almăjului și Locvei. Din punct de vedere administrativ, o găsim vestul satului Gura Văii, lângă drumul național 6, care leagă municipiul Drobeta Turnu-Severin de orașul Caransebeș, în partea sud-vestică a județului Mehedinți. Cracul Crucii este o arie inclusă în Parcul Natural Porțile de Fier.
Aria protejata a fost înfiinţată încă din 1980 şi declarată Legea Nr.5 din 6 martie 2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate. Potrivit legii, are o suprafaţă de 2 hectare.
În aceste două hectare, sunt protejate mai multe plante rare din întinsa pajişte, precum mărarul Porților de Fier (Cachrys ferulacea), unghia ciutei (Ceterach officinarum), garofițe din speciile Dianthus banaticus și Dianthus variciorovensis, feriga cazanelor (Cheilanthes marantae) sau mierluță (Minuartia capillacea), unele aflate pe Lista roșie a IUCN.
Rezervaţia Naturală Cracul Crucii este amplasată în dreptul barajului Porţile de Fier, deasupra tunelului Moşul. Ea se întinde până pe platoul ştiut ca Crucea Sfântului Petru.
Cracul Crucii se remarcă prin frumuseţea peisajului, dată de specia protejată, mărarul Porților de Fier. Aceasta este pusă în mare pericol de turiştii care nu respectă natura.