- Este în Cotnari, Județ Iași
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Atestată documentar: sec al XV-lea
- Origini: geto-dacice
Situată la nord-vest de Iași, la 44 de km, această comună este renumită în primul rând pentru podgoria sa de vin, atestată documentar în sec al XV-lea…
- Trasee amenajate:
În componența acestei comune intră satele: Bahlui, Cirjoaia, Hodora, Horodiștea, Cireșeni, Zbereni, Făgat, Valea Racului, Iosupeni, Luparia și Cotnari.
Din această zonă arheologii au scos la iveală cupe de vin aparținând culturii Cucuteni-Tripolie, Catalina și Băiceni, din epoca geto-dacă. Cupele și vasele pentru vin din Evul Mediu dovedesc continuitatea viticulturii pe acest teritoriu.
Aceste vinuri au fost apreciate de regi și de împărați precum: Petru cel Mare, țarul Rusiei, regele polonez Jan Sobieski, episcopi și călugări catolici, precum Bernandino Quirini sau Marco Bandini.
În Descriptio Moldaviae, Dimitrie Cantemir făcea următoarea descriere a vinului de la Cotnari:
„Cel mai nobil vin se face la Cotnari, care este un târg din ținutul Hârlăului. Străinilor le este necunoscut căci, fiind transportat fără grija cuvenită, fie pe mare, fie pe uscat, el își pierde puterea, dar eu aș îndrăzni să afirm că este cel mai de soi și mai nobil decât toate vinurile din Europa, socotind printre ele chiar și pe cel de Tokai. Într-adevăr, dacă este păstrat într-un beci adânc de piatră, așa cum se face la noi, în al patrulea an capătă atâta tărie încât ia foc ca rachiul ars. Omul cel mai rezistent la vin de-abia poate duce la trei pahare de vin și se cufundă pe loc într-o beție pe care n-o însoțesc niciun fel de dureri de cap. Vinul are o culoare ciudată, nemaiîntâlnită la alte vinuri, anume verzuie și cu cât este mai vechi, cu atât este mai verzui.”
Depozitele geologice care alcătuiesc relieful comunei Cotnari care aflorează pe platouri, versanți, terase și vai aparțin Sarmatianului inferior (Volhinian), Sarmatianului mediu (Basarabian), precum și Cuaternarului, fiind constituite din marne, nisipuri, argile și intercalații de gresii subțiri.
Informați-vă în legătură cu vremea Iasi, deoarece Cotnariul deține mai multe obiective turistice care merită vizitate, pe lângă vechile crame:
– Cetatea geto-dacică de pe platoul Catalina, datată ca aparținând începutului de secol IV i.e.n. (Hallstatt);
– Castelul cu campanelă, care a fost început de Asociația viticultorilor din podgorie din dorința de a realiza un mic domeniu regal urmărind sprijin pentru localitate și podgorie. Castelul a fost definitivat în perioada postbelică și servește ca sediu a SC Cotnari SA;
– Castelul Vlădoianu, construit în anul 1901 de fostul guvernator al Băncii Naționale, Vlădoianu, căsătorit cu Ralita Balș, descendentă a boierului Balș și care are o bibliotecă de interes national;
– Ruinele Curții domnești, datând din secolul al XV-lea din care se mai pot vedea pivnițele cu bolți semicilindrice, construite din piatră brută;
– Schitul din satul Lupăria, comuna Cotnari;
– Castelul Hodora, comuna Cotnari;
– Podurile de piatră – unul peste Pârâul Zlodica, iar celălalt peste Pârâul Cârjoaia, construite tot din vremea lui Ştefan cel Mare.
Date de contact: Cotnari, județ Iași. |