- Este în Clopodia, Județ Timiş
- Atestat documentar în 1598
- Deschis turiștilor
Conacul Petala din Clopodia, este o clădire cu parter şi subsol, construită iniţial în stilul barocului rural, amintit de şarpanta barocă ce o acoperă şi îmbrăcată mai apoi într-o formă neoclasică, aflată în concordanţă cu gustul locului la sfarşitul secolului XIX…
- Cod monument Istoric: 36B0082
Faţada clădirii prezintă o particularitate ce constă într-o loggie spectaculoasă încadrată de două turnuri, acestea fiind aşezate asimetric faţă de axul de compoziţie generală a clădirii. Compoziţia generală a castelului a fost modificată în urma unor lucrări de consolidare a structurii ce este marcată la exterior cu prezenţa celor doi contrafortţi pozitionaţi într-unul din colţurile clădirii şi respectiv pe faţada dinspre parc. Intrările de pe faţade sunt rezultatul intervenţiilor ulterioare, din perioada comunistă, când a fost modificată şi conformaţia spaţiului interior. Castelele şi conacele din Banat nu au nici vechimea şi nici spectaculozitatea celor din Transilvania, acestea fiind situate aproape de graniţă, în zone deseori neumblate, lăsate în paragină sau transformate radical de utilizările perioadei comuniste şi chiar cele actuale.
Din aceste castele rămânând azi mai mult poveşti decât ruine. Conacul Petala este unul dintre aceste. Conacul se află la 7 kilometri de drumul naţional ce trece în apropierea graniţei cu Serbia, într-o mică localitate numită Clopodia. Prima atestare documentară a localităţii apare în 1598, într-un act turcesc în acea perioadă Banatul fiind sub stăpânire otomană. Localitatea este mentionaţă din nou în conscripţia din anul 1717, după intrarea Banatului în componenţa imperiului Habsburgic, odată cu înfrângerea armatelor otomane din 1716 şi pacea de la Passarowitz stabilită în anul 1718. După anexarea Banatului la Imperiul Habsburgic, drepturile la proprietate nu mai sunt recunoscute şi toate terenurile intră în posesia coranei Habsburgice.
Proprietăţile vor fi vândute coloniştilor germani, astfel resedinţele nobiliare extraurbane din Banat datează cel mai devreme de la sfârşitul secolului XVIII – începutul secolului XIX. Astfel Clopodia este cumpărată în anul 1826 de către Janics Istvan, care o vinde către familia Zombori în anul 1838. Proprietatea va fi împărţită mai târziu între cei trei moştenitori, apoi intră în posesia lui Parnoi Gizella, care îl vinde generalului roman Vintila Petala, acesta foloseşte domeniul până în anul 1951, când fuge la Paris.
Castelul este apoi folosit ca spatiu de depozitare, şcoală şi tabără pentru copii. În anii ’90 este retrocedată familiei Mariei – Rose Mociornita, strănepoata generalului, care o vinde proprietarilor actuali, soţii Erina. Astăzi ansamblul castelului Petala, ce include anexele şi parcul dendrologic, este declarat monument istoric.
Date de contact: satul Clopodia, judeţul Timiş. |
|
|