De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument istoric, ce îmbină armonios elemente arhitecturale ţărăneşti şi de tip fortificaţii, locul unde s-a născut Petrache Poenaru, cel care a inventat tocul cu rezervor!
- Este în Beneşti, judeţ Vâlcea
- Construit la sfârşitul sec. al XVII-lea, începutul sec. al XVIII-lea
- Deschis turiștilor.
- Constructor/ Autor: Iancu Atănăsescu
- Cod monument Istoric:
- Condiții de vizitare: parțial/ghid/doar în anotimp/închis turiștilor
Conacul Otetelişanu se află în localitatea Beneşti şi a fost inclusă pe lista monumentelor istorice ale judeţul Vâlcea, aici văzând lumina zilei în data de 10 ianuarie 1799, cel care avea să inventeze tocul cu rezervor, pedagogul, învăţătorul, inginerul şi matematicianul român, Petrache Poenaru.
Conacul a fost ridicat de boierii familiei Otetelişanu la sfârşitul sec. al XVII-lea şi începutul sec. al XVIII-lea, din zidărie masivă de cărămidă, reflectând îmbinarea armonioasă dintre elementele ţărăneşti ale unei case şi elementele de tip fortificaţii ale unei cetăţi. Aceste elemente din urmă sunt meterezele de formă trapezoidală, prevăzute pe fiecare latură a culei, foarte largi spre interior şi foarte strâmte spre exterior.
Clădirea ar fi fost proiectată de marele arhitect şi restaurator Iancu Atănăsescu, printre ale cărui lucrări de proiectare şi restaurare se numără biserici şi mănăstiri precum Cozia, Dintr-un Lemn, Crasna, Polovragi, Brâncoveni, Horezu, Arnota şi multe altele.
Cula din Beneşti are un plan rectangular şi este prevăzută cu un singur etaj, unde se află şi un cerdac deschis cu arcade trilobate. În acest conac au locuit fraţii Iordache şi Grigore Otetelişanu, până în anul 1898, când s-a înfiinţat aici Spitalul din Otetelişu. Începând cu anul 1905 spitalul a fost mutat în sediul primăriei, iar familia Otetelişanu a locuit din nou în conac până la naţionalizare. În perioada comunistă conacul a fost transformat în muzeu dedicate pedagogului Petrache Poenaru, care, în cele din urmă, a fost desfiinţat în anul 1989.
În anul 1991, conacul a fost retrocedat lui Cristian Boicescu, moştenitorul familiei Otetelişanu, care însă nu s-a îngrijit de edificiu, ajungând în paragină. În anul 2001, conacul a fost cumpărat de Valentin Ionescu, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Produselor şi Serviciilor Româneşti şi a trecut printr-un proces complet de restaurare, în urma căruia i-a fost redat aspectul de altă dată.
Lângă conac se află şi o biserică de dimensiuni mici care datează din anul 1746, ctitorită de vornicul Barbu Otetelişanu şi care avea atât rol de biserică de curte, cât şi de necropolă a familiei conacului. Astăzi, biserica este folosită de localnici.
De numele conacului Otetelişanu se leagă şi numele revoluţionarului Tudor Vladimirescu, care a trecut pe aici cu câteva săptămâni înainte de ai ucis de Eterie în 1821. În jurul conacului este ţesută şi o legendă conform căreia din subsolul clădirii ar porni un tunnel subteran ce ar fid us spre avanpostul din turla bisericii, informaţii ce nu au fost confirmate.
În prezent, conacul este administrat de Fundaţia “Domeniul Otetelişanu”, în interiorul său organizându-se diverse activităţi culturale.
|
|
Date de contact: oraşul Beneşti, judeţul Vâlcea, nr. telefon: 021-317.89.32. |