De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o clădire istorică ce datează de la începutul sec. al XIX-lea!
- Este în satul Voineşti, comuna Voineşti, Județ Iaşi
- Construit în 1830
- Închis turiștilor.

- Ctitor/Autor: Ianachi Negruzzi
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: închis vizitatorilor
Conacul Negruzzi se află în satul Voineşti, o distanţă de aproximativ 15 km de Iaşi. Clădirea datează de la mijlocul sec. al XIX-a şi a fost ridicată de spătarul Ianachi Negruzzi (1799-1836), vărul scriitorului Costache Negruzii (1808-1868) pe moşia boierului Iorgu Anastasie Voinescu, socrul său. Acesta din urmă i-a oferit, în jurul anului 1825, moşia drept zestre fiicei sale în urma căsătoriei cu spătarul Ianache Negruzzi.
Conacul se întinde pe o suprafaţă de 850 mp şi are trei niveluri, demisol, parter şi etaj, cu un număr de 28 de încăperi. Era înconjurat de un parc, din care astăzi au mai rămas aproape trei hectare. La patru ani de la ridicarea conacului, în anul 1834, Ianachi Negruzzi construieşte şi o biserică unde să fie înmomântată familia sa. Biserica a fost ridicată din cărămidă pe o temelie de piatră.
În perioada 1989-1998, conacul va ajunge în proprietatea omului de afaceri Laurenţiu Popescu, care va cumpăra şi trei hectare din parcul care înconjura odată clădirea. Între anii 1998-1999, conacul va intra în proprietatea Băncilor, omul de afaceri ajungând la închisoare. Din anul 1999, acesta iese din închisoare şi cumpără din nou conacul, care va trece printr-un proces de renovare şi modernizare. Astfel că, printre altele, clădirea va fi racordată la reţeaua de canalizare, apă curentă şi electrizare. De asemenea, vor fi amenajate şi alei betonate de acces.
În prezent, clădirea are 15 camere, 5 băi şi 3 terase şi este pusă pe piaţă spre vânzare.

Date de contact: satul Voineşti, judeţ Iaşi. |
This entry was posted in Agrement