- Este în satul Cârligi, comuna Ştefan cel Mare, Județul Neamţ
- Construit în jur de 1840
- Închis turiștilor
Conacul Dimitrie Sturdza este o construcţie masivă, un monument istoric tipic moldovenesc…
- Constructor/ Autor: Dimitrie Sturdza
- Cod monument Istoric: NT-ll-m-B-10604
- Condiții de vizitare: închis turiștilor
Conacul Dimitrie Sturdza a fost construit undeva în jurul anului 1840, în locul unei construcţii mai vechi. Conacul a fost proprietatea lui Dimitrie Sturza până la 1821, apoi a intrat în posesia familiei Ruset.
Edificiul avea o poartă monumentală şi era înconjurat de un zid înalt. Construcţia a imitat, la o scară mult mai mare, planul clădirilor vechi din târgurile moldoveneşti. Exista şi o diferenţă: intrarea în beci. La casele vechi, aceasta era la parterul corpului răsăritean. La conac, intarea în beci se face sub prodvor.
Spre sud, pridvorul închis, cu baza tencuită, împarte inegal faţada corpului dreptunghiular. La etaj, pridvorului i s-a făcut un geamlâc, deasupra lui descghiându-se triunghiul unui fronton antic. Intrarea în conac este acoperită de un portic cu stâlpi şi deschideri în arcadă.
Faţada clădirii este ornată cu pliastri şi câmpuri incizate ce imita piatra de talie. Pe faţa de vest a clădirii, cele două nivele au o faţadă simplă, ornată în relief cu un brâu median. Spre est, etajul ia forma unui balcon mic, ca o nişă arcuită.
Încă se mai pot vedea urmele construcţiilor anexe, care fuseseră ridicate după ce conacul a fost ridicat.
Conacul Dimitrie Sturdza se află lângă Biserica Trei Ierarhi din Cârligi.