- Este în Costişa, Județul Neamţ
- Construit în secolul XIX
- Închis turiștilor
Conacul de la Costişa a fost ridicat de marele boier Cantacuzino-Paşcanu acum peste 200 de ani…
- Constructor/ Autor: boier Cantacuzino-Paşcanu
- Cod monument Istoric: NT-II-m-B-10611
- Condiții de vizitare: închis turiștilor
Conacul Cantacuzino-Paşcanu avea funcţia unei case de vacanţă pentru boierul care a construit-o la sfârşitul secolului al XIX-lea pe dealurile Costişei. La acea vreme, soţii Cantacuzino au construit mai multe biserici şi alte clădiri valoroase.
Legendele locale, care mai de care mai înfircoşătoare, împrejmuiesc locul. Conacul dispune de un parc cu iaz, care se află şi el pe lista obiectivelor protejate cu codul NT-II-m-B-10611.02.
Conacul Cantacuzino-Paşcanu a fost consolidat şi reabilitat de o firmă belgo română, care îl are în administrare şi îl foloseşte ca sediu pentru birouri de câţiva ani.
Astăzi, monumentul este proprietate privată si este într-o stare excelentă. Conacul a fost reabilitat si consolidat de firma cu capital străin ce îl are în administrare, de câţiva ani, fiind folosit drept sediu pentru birouri. Proprietatea cuprinde şi un „parc cu iaz” ce se regăseşte pe lista obiectivelor protejate la nr. 271, cod NT-II-m-B-10611.02. Conacul se află pe aceiaşi stradă cu biserica ortodoxă a satului.
Acces: Piatra Neamţ – Dumbrava Roşie – Săvineşti – Roznov – Podoleni – Costişa se face la stanga la indicatorul cu restaurantul Rechinul sau venind de la Bacău – Buhuşi – Costişa.