De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că valorifică patrimoniul cultural al zonei şi nu numai!
- Este în Bacău, Județ Bacău
- Anul înfiinţării:
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Complexul muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău a fost înfiinţat în data de 1 aprilie 1957, iniţial sub numele de „Muzeul Regional de Istorie Bacău”…
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric:
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Muzeul a fost creat din dorinţa de a valorifica patrimoniul cultural de istorie, artă, etnografie a poporului român, în special a zonei central-vestice a Moldovei şi a judeţului Bacău, prin întreprinderea activităţilor de cercetare, achiziţionare, tezaurizare, conservare, restaurare.
A fost înfiinţat în data de 1 aprilie 1957 sub numele „Muzeul Regional de Istorie Bacău”. Începând cu anzul 1990, muzeul va benefecia de un sediu modern, fiind singurul din ţară, conceput în mod special pentru a adăposti un muzeu.
De-a lungul timpului, muzeul s-a mărit, prin înfiinţarea secţiilor de artă şi etnografie, iar pentru o perioadă a funcţionat şi o secţie de ştiinţele naturii. Implicit, şi patrimoniul muzeului a fost constant îmbogăţit cu piese valoroase ce provin de pe diverse şantiere arheologice Buda, Lespezi, Aldeşti, Lichitişeni, Poduri, Podei-Tg. Ocna, Mărgineni (neo-eneolitic), Răcăciuni, Răcătau, Valea Seacă (bronz), Răcătau, Măgura (epoca geto-dacica), Cârligi, Damieneşti, Curtea Domneasca-Bacău (epoca prefeudală), Tg. Trotuş, Curtea Domnească-Bacău, Mănăstirea Caşin (epoca medievală) şi altele.
În anul 2003, Muzeul Judeţean de Istorie „Iulian Antonescu” şi Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă s-au unificat pentru a da naştere la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”.
Vizitatorul poate admira o colecţie bogată de arheologie constituit din materialele descoperite pe şantierele arheologice menţionate anterior: material paleolitic, neolitic, piese din epoca bronzului, obiecte hallstattiene (depozitul de arme şi podoabe din necropola de la Gioseni), piese dacice (unelte agricole şi meşteşugăreşti, arme, podoabe, ceramică), material arheologic medieval de la Curtea Domnească din Bacău, numismatică (tezaure monetare dacice, romane, bizantine).
Pot fi admirate şi obiecte din istoria locală: documente, bijuterii (sec. XVII – XVIII), pahare care aau aparţinut domnitorilor Mihail Sturdza şi Al. I. Cuza, materiale referitoare la Războiul de Independenţă din 1877 şi primul război mondial (uniforme, ordine, medalii).
Colecţia de etnografie s-a constituit pe parcursul a patru decenii şi are la bază donaţia preotului Vasile Heisu din Răcăciuni, care totaliza un număr aproximativ de 700 depiese de etnografie şi artă populară. În prezent a ajuns la un număr de aproape 4.000 de piese: textile de interior, textile de port popular, ceramică, piese de mobilier, obiecte bisericeşti, obiecte folosite în ocupaţiile principale şi secundare, artefacte folosite la practicarea unor datini şi obiceiuri, fotografii etc.. Începând cu anul 2003, Muzeul de Artă şi Etnografie a devenit secţie a complexului muzeul din prezent.
Complexul muzeal „Iulian Antonescu” adăposteşte şi o bibliotecă ce conţine peste 9.000 de volume.
An de an, muzeul organizează simpozionul naţional „Vasile Pârvan”, care se bucură de un succes din ce în ce mai mare.
Preț intrare |
Orar de vizită |
– Taxă vizitare individuală – 4 RON/pers;
Gratuităţi:
Taxă închiriere spații pentru organizarea de evenimente culturale, educative, științifice și sociale: |
Marţi – Duminică: 9:00 – 17:00 Luni: închis |
Date de contact: strada 9 Mai nr. 7, Bacău, judeţ Bacău, nr. telefon 0234.512.444. |