- Este în Galaţi, judeţ Galaţi
- Înfiinţat în 1956
- Construit în 2002
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi cuprinde secţia Muzeu, Observatorul astronomic şi Planetariul, Acvariul, Gradina Botanică şi Gradina Zoologică Gârboavele…
- Cod monument Istoric:
- Condiții de vizitare: ghid
Muzeul de Ştiinţele Naturii a fost înfiinţat în 1956, cu ajutorul unei colecţii de geologie private. A primit sediu într-o clădire din centrul oraşului, unde a expus fauna şi un acvariu cu peşti. Muzeul a funcţionat până în 1972, când clădirea veche nu a mai putut fi folosită. Colecţiile au foste depozitate într-o şcoală. În 1976, muzeul a primit un nou sediu, în strada Domnească 91. Aici s-a deschis, în 1978, expoziţia de bază ce tratează probleme de ecologie a păsărilor din zona de sud-est a României. În timp, expoziţia a fost modernizată cu diorame, virtine tematice, sonorizare şi spaţiu pentru proiectatea documentarelor.
În 1990, muzeul s-a transformat în „Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi”, care avea în subordine secţiile muzeului, grădina botanică şi grădina zoologică. În 1992 s-a ridicat complexul de pe malul Dunării, care cuprinde acvariul, laboratoarele şi depozitele ştiinţifice, expoziţia de bază, expoziţiile temporare, auditoriumul şi planetariul.
Muzeul se mândreşte cu un patrimonu de peste 60.000 de piese ştiinţifice, aranjate în categoriile: geologie-mineralogie, malacologie, entomologie, ihtiologie, ornitologie, mamalogie.
Acvariul prezintă ihtiofauna rară şi foarte rară din bazinul hidrologic al Dunării, fauna Mării Mediterane şi peşti exotici. Prezintă peste 800 de peşti din 70 de specii indigene şi exotice.
Planetariul şi Observatorul Astronomic sunt amenajate la ultimul etaj al clădirii, al doilea. Cupola planetariului are şapte metri în diamentru. Observatorul a fost construit în 2005-2007 şi este printre cele ami mari şi mai moderne din ţară. Tot aici există şi expoziţiile „Sistemul Solar” şi „O scurtă incursiune prin Univers”.
Grădina Botanică este formată din sectoarele Flora globului; Flora României; Flora ornamentală şi rozarium; Flora utilitară. Are un patrimoniu foarte bogat ce constă în peste 3.000 taxoni. Sera are o suprafaţă de 2.500 mp, are patru compartimente şi laboratoare pentru specialişti.
Grădina Zoo este situată la 17 km NV de Galaţi într-o pădure care este rezervaţie ştiinţifică. Se axează pe păsări şi mamifere rare şi foarte rare din Eurasia. În 2000 avea în patrinonui 90 exemplare din 23 specii.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 6 RON Copii peste 5 ani, elevi, studenţi – 1,5 RON Copii sub 5 ani, persoanele cu dizabilităţi – gratuit Pentru Planetariu şi Observatorul astronomic: |
Iarna: Miercuri – Duminică: 9:00 – 17:00
Observatorului astronomic: Marţi-Sâmbătă :18:00 – 21:00
Programul spectacolelor de la Planetariu: |
Date de contact: Str. Regiment 11 – Siret, nr. 6A, cod. 800340, Galaţi, România. Tel.: +40 236 411 898; |
|
|