- Este în Călăraşi
- Unitate geografică: în Parcul Dumbrava
- Altitudine: 13 metri
- Deschis turiştilor cu taxă de vizitare.
- Fără condiţii de campare
Grădina Zoologică din Călăraşi, parte a Parcului Dumbrava, este una dintre cele mai mari Grădini Zoologice din România, atât ca suprafață, cât și ca număr de specii, din fauna autohtonă şi străină, dintre care câteva unice în ţară…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
Grădina Zoologică din Călăraşi a fost înfiinţată pe 1 iunie 1980, sub conducerea lui Gheorghe Tatavura, care negociat cu conducerea județeană și a adus câteva specii de mamifere, atât sălbatice cât și domestice, precum și o colecție de păsări exotice ce-i aparțineau. Grădina s-a dezvoltat rapid ajungând repede cea mai mare din ţară şi simbolul oraşului.
Însă, grădina a trecut şi prin perioade negre, precum cea din 1985, când, din cauza unui dig nefinalizat, a fost inundată şi foarte puţine animale au putut fi salvate.
În anul 1990, aici existau animale unicat în România, lucru care s-a datorat schimburilor de animale între Grădina Zoologică din Călărași și alte astfel de locații din străinătate. Este singura grădină zoologică din România care reproduce jaguarul, tigrul siberian și struțul Emu. Grădina Zoologică din Călăraşi se poate mândri şi cu faptul că în ultimii ani a reprodus peste 50 de tigrii siberieni, instituţia reprezentând un spaţiu ce asigură perpetuarea speciilor în captivitate. O parte dintre tigri au ajuns la „Circul Globus”, unde au fost dresați să participe la spectacole. O pereche de animale unicată în țară şi deosebită este formată de urșii de Alaska (grizzly), ce au peste 1.2 tone greutate și care au făcut parte din colecția lui Nicolae Ceaușescu. După 1990 au ajuns la Călărași. Alt exemplar unicat este hihopotamul.
O altă parte a Grădinii Zoologice este Aqua Terrarium-ul, ce prezintă o colecție de pești exotici, crocodili, șerpi și reptile. Aici sunt amenajate peste 40 de acvarii în care sunt expuse specii comune de peşti, dar şi specii rare, precum carasul auriu sau carasul cu cap de leu, rechini şi peşti piranhia. Aqua Terrarium aducea, în medie 1.000 de vizitatori săptămânal în perioada de după deschidere.
Speciile care au trecut prin Grădina Zoo din Călăraşi şi au putut fi admirate sunt nenumărate: lei, jaguari, hipopotam, porcuşor pitic vietnamez, porc spinos, urs tibetan, urs carpatin, maimuţe pavian cu mantie, cerbi (carpatin, lopătar), mufloni, lame, capre negre, ponei, ratoni, iepuri de Angora, veverite (Degu), porcuşori de Guineea, nutrii, chinchila, aricei albi, berbec cu coamă, căpriori, câini de diferite rase, pisica sălbatică, vulpe argintie.
În ceea ce priveşte păsările: pelicani, lebede (albă, neagră), papagali (Nimfă, micul şi marele Alexander, peruş ondulat, papagalii pitici), păuni, fazani (auriu, argintiu şi comun), găinuşe, bibilici, pupeze, raţe şi gâşte sălbatice, gâsca de Nil, gâsca egipteană, berze, cocoşul de munte, pescăruşi pitici, struţi (emu, african, nandu), păsări răpitoare (vultur, uliul, bufniţa), pescăruşul japonez, zebra australiană, acvila, porumbei de diferite rase.
Reptilele: şerpi, pitoni (de stâncă, Burma, Indian, Carpet), boa (Curcubeu), şarpele Regal, şopârle cu solzi, Iguana verde, crocodilul de Nil, broaşte ţestoase, tarantule. Recent, la Gradina ZOO au mai fost aduse două specii: Anaconda şi Varanii de Savană.
Peştii sunt şi ei din cele mai variate specii: exotici, decorativi, piranha.
Grădina ZOO Călăraşi este membră a Asociaţiei Europeane a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor (EAZA). Grădina Zoogică din Călăraşi deţine suficient spaţiu cât să ofere condiţii optime animalelor, un lucru foarte important pe care asociaţia europeană vrea să îl regăsească la toate grădinile zoo din România.
În prezent, Grădina Zoologică este administrată de fiul celui ce a înfiinţat-o, inginerul zootehnist Cristian Tatavura – directorul Grădinii ZOO.
Autorităţile locale au aprobat un Proiect de hotărâre prin care Primăria să cofinanţeze Proiectul „Grădină Botanică în incinta ZOO Călăraşi”.
Preţ intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 3 RON Copii – 2 RON |
Program: zilnic 9.00 – 17.00 |
Date de contact: Parc Dumbrava Nr 1, Călăraşi; Telefon: 0242 314152. |
|
|