- Se află pe raza localităţii Racoşul de Jos, pe dreapta Văii Oltului, judeţul Braşov
- rezervaţie naturală de tip geologic
- Deschis turiştilor fără taxă de vizitare.
Coloanele de bazalt din Racoş reprezintă una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Transilvania, fiind un adevărat spectacol natural…
- Trasee amenajate: da
Coloanele se află pe raza localităţii Racoşul de Jos, pe dreapta Văii Oltului, la ieşirea din defileul tăiat de acesta în Munţii Persani, judeţul Braşov.
În 1962 complexul coloanelor a fost declarat rezervaţie naturală de tip geologic cu o suprafaţă totală de 2,5 hectare.
Coloanele de bazalt au o înălţime cuprinsă între 10 şi 15 metri şi s-au format ca urmare a răcirii rapide a lavei vulcanice. Sunt amplasate în apropierea carierei de exploatare a bazaltelor din comuna Racoş şi permit o examinare detaliată a structurii petrografice datorită modului de dispunere şi a formei. Altfel spus, curgerile de lave au format trei praguri distincte: baza ce conţine coloane scurte, până la 2 metri, cu secţiuni hexagonale de 40-60 de cm; mijlocul include coloane lungi şi mai groase, iar deasupra există un orizont cu scorii bazaltice şi piroclastite.
Geologia zonei se caracterizează, aşadar, prin prezenţa curgerilor de lave cu centrul de erupţia local: Dealul Capela (Hegheş).
Spre rezervaţie poţi ajunge circulînd pe DN 13 Braşov- Sighişoara, la 3,3 km de localitatea Hoghiz, pe partea dreaptă pe DJ 131 C spre localitatea Racoş. Din dreptul haltei CFR Racoş, în stânga, se desprinde un drum pietruit care te va duce la vechea carieră de bazalt. Porţiunea ce include coloanele de bazalte protejate, cu o dezvoltare excepţională, se găseşte în partea de mijloc a acesteia.