- Este în apropiere de localităţile Uibăreşti şi Grohotu de Jos, Județul Hunedoara
- în partea de sud-est a Muntelui Găina, face parte din Rezervaţia naturală speologică Cheile Ribicioarei şi Cheile Uibăreştilor
- Altitudine: variază între 230 şi 590 de metri
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Cheile Uibăreştilor alcătuiesc o arie naturală protejată din cadrul unei structuri mai de amploare: Rezervaţia naturală Cheile Ribicioarei şi Cheile Uibăreştilor…
- Trasee amenajate: accesul se face pe poteci
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: echipament specific traseelor cu relief accidentat, versanti abrupţi, cu încălţări rezistente la apă.
Aria naturală protejată Cheile Ribicioarei şi Cheile Uibăreştilor se află în partea de sud-est a Muntelui Găina, ocupă o suprafaţă de 20 de hectare şi a fost înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Judeţean Hunedoara nr. 11 din 1995. Se află pe teritoriul administrativ al comunei Ribiţa şi se prezintă drept fond forestier aflat în proprietatea statului. Din punct de vedere geologic, zona este alcătuită din calcare jurasice, marne calcaroase, conglomerate şi gresii calcaroase; predominanţa structurii calcaroase a favorizat formarea reliefului carstic, a cheilor şi peşterilor bătătorite, mai târziu, de turişti.
Rezervaţia este alcătuită din două structuri (şi sectoare de chei) diferite: Cheile Ribicioarei şi Cheile Uibăreştilor. Acestea din urmă se află în apropierea localităţii Grohotu de Jos şi au fost săpate în calcare de pârâul Uibăreşti, afluentul Ribicioarei. Cheile sunt înguste, prezintă sectoare de grohotiş şi versanţi abrupţi, verticali, dominaţi, din loc în loc, de cavităţile Fruntea Grohotului, Piatra Şoimului şi Calea Cicerii. Zona nu este afectată de păşunat sau de turism agresiv; e bine de ştiut şi că pe teritoriul rezervaţiei nu există spaţii de cazare sau locuri de campare. Posibilităţi de a-ţi întinde cortul există ceva mai departe, în localităţile din jurul rezervaţiei.
Un alt obiectiv interesant pe raza Cheilor Uibăreştilor este Podul Natural Grohot, un „ponton” rezultat prin prăbuşirea plafonului din calcar al unei cavităţi, rămânînd în suspensie doar o parte îngustă, cu aspectul unei punţi. Podul are o lungime de 30 de metri, o lăţime de până la 15 metri şi o înălţime de 4-8 metri. Străbaterea „punţii” presupune, totuşi, să-ţi botezi şi încălţările. Cheile Uibăreşti şi pârâul Uibăreşti se află în vecinătatea satului Uibăreşti, o aşezare atractivă, cu reşedinţe ca de vacanţă, cu flori, legume şi multă voie bună.
Dacă tot eşti în zonă, merită să vezi şi Cheile Ribicioarei, săpate în calcare de pârâul Ribicioara, un afluent al Crişului Alb. Peisajul este dominat de păduri, fânaţuri şi ghirlande de ferigi şi de iederă. Şi aici versanţii sunt abrupţi, din loc în loc evidenţiindu-se peşterile Cizmei, Topliţa şi Izvorul Topliţei. Peştera Cizmei este de departe una dintre cele mai interesante cavităţi din acest spaţiu. Are o lungime de 69 de metri şi o diferenţă de nivel de 41 de metri.
Prezintă o importanţă speologică deosebită şi datorită faptului că aici a fost identificat un schelet uman din neolitic şi rămăşiţe aparţinînd ursului de peşteră (Ursus speleus).
Totodată, la nivelul pereţilor cavităţii s-au descoperit desene rupestre din perioada neolitică: diverse cercuri concentrice sau intersectate, cruci înscrise în cercuri, regăsite aproape de intrarea în grotă.
Tufişurile de liliac sălbatic, de corn, sânger, porumbar, măceş, păducel şi soc te vor aştepta la ieşirea din grotă, să-ţi mai revigoreze simţurile.