- Este în Runcu, Județul Gorj
- Unitate geografică: Munţii Vâlcan
- Altitudine: 350-450 m
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Cheile Sohodolului reprezintă o rezervaţie naturală mixtă, o formă de relief impresionantă, fiind considerate cele mai frumoase chei din ţară…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: drum asfaltat prin chei, se poate practica alpinismul. Atenţie la viperele cu corn din vegetaţia deasă!
Cheile Sohodolului sunt situate în Munții Vâlcan, care aparţin lanţului Retezat-Godeanu din Carpații Meridionali, şi sunt străbătute de valea Sohodolului. Au o lungime de 10 km şi o suprafaţă de 350 de hectare, care a fost declarată rezervaţie naturală prin legea 5/2000.
Aria protejată reprezintă o zonă de chei săpate în calcare cretacice – care au favorizat carstificarea – de apele pârâului Sohodol, care îşi are obârşia sub vârgul Siglăul Mare (1682 m). Circulaţia subterană a apei în această zonă este un fenomen foarte complex.
Apa a creat forme diversificate de relief – doline, canioane, lapiezuri, avene, peșteri, abrupruri stâncoase. Printre cele mai interesante formă de pe râu sunt „nările” gigantice, care „respiră apa” şi „inelul doamnei” sau „Inelul de Piatră”, o gaură perfect rotundă în fâşia în stâncă, prin care se vede cerul şi seamănă izbitor de mult cu o verighetă. Aici s-au oficiat cătătorii.
Tot aici mai există şi alte două forme de relief, care deţin recorduri mondiale în domeniul speologiei: Clocoticiul din Scoaba Sărăturii (-99 m) unde se află cel mai mare grup stalagmitic din ţară (10 m) şi Clocoticiul din Cârca Păreţeilor (-149 m) unde se află cel mai mare puţ vertical din ţară (-121 m).
Flora și fauna este specifică Meridionalilor. În ceea ce priveşte flora, primăvara pot fi observate peste 300 de specii de plante, precum garofiţa de stâncă, sămânţa soarelui, spânzul purpuriu, struţişor sau chiar castani seculari plantaţi înainte de 1859.
Fauna este şi ea diversă, ideala pentru vânători, iar apa râului este bogate în păstrăv. Atenţie la viperele cu corn!
Pentru a le proteja, autorităţile locale au instituit reguli din ce în ce mai stricte: taxa de intrare în chei au urcat-o la 10 lei, automobilul trebuie lăsat la intratea în chei, iar paznicul îţi va da un sac pentru gunoi pe care îl vei înapoia la întoarcere.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Taxa de intrate – 10 lei
Autorizaţiile de vânat sau pescuit se eliberează la Ocolul Silvic Rucu. |
ziua |
Date de contact: La 15 km de Târgu Jiu, pe DN67D în direcţia Baia de Aramă. Faci stânga spre Răchiţi – Runcu. Există indicatoare spre chei. |
|
|