- Este în Parcul National Cozia
- Unitate geografică: Carpatii Meridionali
- Deschis turiștilor
Cascada Lotrisor se alfa in parcul national Cozia, in partea central sudica a Carpatilor Meridionali, la o altitudine aproximativa de 515 m.
…
- Altitudine: 515m
- Trasee amenajate: da
Din Caciulata, mergand prin defileul Oltului vreo 5 km, imediat dupa motelul Lotrisor pe partea stanga, se zareste panoul ce anunta cascada Lotrisor. Sunt aproximativ 2 km de drum forestier, ce pot fi parcursi si cu masina dar e de preferat sa se mearga pe jos pentru pentru a putea admira mai bine imprejurimile.
Cascada are o cadere de 30m, facand impresie imediat . Daca sunteti buni cataratori, puteti sa o priviti si de sus. Se stie despre ea ca este realizata de mana omului, prin anii ‘70-’71 si a fost creata datorita necesitatii construirii drumului forestier de pe Valea Lotrisorului. Apa paraului a fost deviata cu circa 500-600m mai sus, printr-un tunel sapat in stanca. De altfel daca mergeti mai departe, pe drumul forestier, veti da la un moment dat de un mic „baraj”, respectiv un zid construit pentru a opri curgerea fireasca a paraului.
Cheile inguste, strajuite de pereti inalti, sunt insirate de-alungul a 5 kilometri a unui drum forestier construit cu greutate si multa ingeniozitate, alaturi de suvoiul de apa ce se arunca spre vale prin cascade. Cand se termina drumul prin chei locul se largeste considerabil. Imediat pe stanga (dreapta geografic), o vale cu drum forestier. Apoi apar trepte amenajate, cu balustrade, inceputul potecii care conduce catre manastirea Frasinei (2 – 2½ ore) si la Olanesti (2 – 3 ore). Marcat cu banda albastra.
Prin padurile Lotrisorului, despre care se poate spune de-acum ca sunt de basm, se gasesc ghiocei, viorele si brebenei in timpul primaverii, ca sa vesteasca Sarbatoarea Invierii Domnului. Apoi vara apar altele si mai frumoase precum liliacul, tufe de tulichina, clopotei si lumanarica pamantului, iar catre toamna gasim gentiana si ciupercile comestibile de toate felurile.
Pe langa flora exista si fauna, care isi lasa urmele pe pamant, sau cand vine iarna in zapezi. Jderii, lupii, caprele negre, caprioarele, cerbii care isi lasa semnele si pe scoarta copacilor pe care-i scrijelesc cu coarnele si cele mai mari si infricosatoare urme, cele ale ursului brun, toate acestea creaza o lume de basm ce te poate face sa te smulgi pentru un timp din zgomotul civilizatiei si faca sa va simtiti cum va curge singele in vene.