- Este în județul Hunedoara
- Unitate geografică: Munţii Metaliferi
- Altitudine: 450 – 712 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Cheile Glodului reprezintă o rezervaţie naturală complexă, în care se găsesc şi trei peşteri..
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: doar pe anumite porţiuni
- Condiții de vizitare: atenţie la viperele cu corn!
Cheile Glodului sunt situate în Munţii Metaliferi şi sunt săpate de apă în calcarele de vârstă jurasică. Sunt incluse în aria protejată de 155 de ha, înfiinţată în 1995 şi reconfirmată prin Legea 5/2000. Scopul rezervaţiei este de a proteja habitatele şi speciile naturale sub aspect floristic, faunistic, forestier, hidrologic, geologic, speologic şi paleontologic.
Cheile Glodului au o lungine de aproximativ doi kilometri. Formele create de apă în calcare sunt dolinele, căile carstice, abrupturi, ţarcuri, creste şi peşteri: Peştera Feciorilor, Peştera cu două guri, Peştera Zidită, un aven: Peştera fără Fund şi Izvorul Tămăduirii. Râul are câteva ogaşe cu scurgere temporară şi predomună circulaţia subterană carstică.
Vegetaţia rezervaţiei este reprezentată în cea mai mare parte de păduri de fag (Fagus sylvatica), în amestec cu gorun (Quercus petraea), care se întrepătrund cu areale mici de ierburi şi arbuşti, în general pajişti de stâncărie calcaroasă, fâneaţă sau păşune.
Gheile Glodului sunt ideale pentru alpinişti, deoarece există rute de escaladă sportivă şi alpinism. Se poate practica alpinismul şi escalada sportivă pe traseele amenajate în amonte de satul Ardeu. Gradul şi numele traseului sunt inscripţionate la bază. Toate traseele şi detaliile lor le găseşti aici.
Rezervaţia are un regulament propriu şi interzice, printre altele aprinderea focului în afara vetrelor special amenajate, distrugerea marcajelor şi a tablelor indicatoare; practicarea turismului pe poteci neamenajate; activităţile de vânătoare şi pescuit; perturbarea liniştii în rezervaţie;desfăşurarea de activităţi de tip off-road (maşini de teren, motociclete, ATV-uri); turiştii au obligaţia de a evacua deşeurile pe care le generează pe timpul vizitării Rezervaţiei.
Traseul în chei este anevoios, cu poteci înguste, dar este în aceeaşi măsură spectaculos.
Se poate campa în amonte de chei, în poieni sau în aval, în poienile din Ardeu.
Date de contact: Cheile Glodului sunt la 26 km de Orăştie şi se ajunge la ele din Geoagiu, pe DJ705, tot în sus până în Ardeu. Aici există o reţea de ghizi ce te pot ajuta. Cel care se ocupă de Cheile Glodului este Achim Florin – 0745.569.475.