- Este în Cerna Sat, Județul Gorj
- Unitate geografică: Munţii Mehedinţi
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cu condiţii de campare în sat
Cheile Corcoaia reprezintă o rezervație geologică naturală, la nivel național și arie protejată pentru habitat, la nivel internațional, fiind cea mai frumoasă formă de relief de pe Valea Cernei…
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: ideal vara
Cheile Corcoaia (sau Cheile Corcoaiei) sunt pe cursul superior al Cernei şi au o suprafaţă de 10 ha si o lungime de 300 de metri, care prezinta formaţiuni deosebit de spectaculoase: marmite, lapiezuri, cavităţi de dizolvare. Peretele vertical al cheilor este impresionant, având un tunel de 50 de metri, care s-a format prin scurgerea apelor. Este amenajat cu o balustradă metalică, pentru a facilita vizitarea. Fundul cheilor este săpat în marnite de patru până la şase metri şi formează o salbă deosebită. Cheile Corcoaia permit studiul formării şi evoluţiei canioanelor în zonă, fiind un mic laborator morfogenetic.
Denumirea cheilor provine de la Corcoaia, personaj din mitologia locală. În funcție de versiunile legendei, Corcoaia este fie o femeie bătrână care îl îndrumă pe eroul Heracle (Hercule), fie însuși balaurul cu care acesta se luptă (şi aşa iau naştere formatiunile geologice de pe Valea Cernei), între Banat și Mehedinți. Romanii au numit izvoarele termale din apropiere apele sacre ale lui Hercule, iar numele băilor stabilit în timpul domniei împăratului habsburgic Franz-Josef I, Herkulesbad (Băile Herculane), a perpetuat tradiția.
Acces: între Târgu Jiu şi Băile Herculane, la 44 km în amonte de Băile Herculane pe DN67D. De aici, spre Cerna Sat. Drumul spre chei este neasfaltat. Din poiană se urcă scările către chei.