De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că a fost unul din cele mai importante puncte strategice din perioada antică!
- Este la nord vestul Dobrogei, la 15 km sud de orașul Măcin
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Atestare: anul 15 e.n. (în Ponticele lui Ovidius)
- Origini: romane
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Situată în partea de nord-vest a Drobogei, la 15 km sud de orașul Măcin, pe malul Dunării, lângă balta și fostul cătun Iglița, cetatea Troesmis a fost una dintre primele cetăți din Dobrogea, care, în prezent, se prezintă sub forma unui complex de ruine.
Situl cetății Troesmis era constituit din două cetăți, denumite Cetatea de Est și Cetatea de Vest, aflate la o distanță de 400 de m una de cealaltă și o așezare civilă aflată între aceste două cetăți. Cetatea de est avea un plan poligonal cu turnuri în formă de potcoavă la colțuri. Ambele cetăți datează din sec. al V-lea. Așezarea civilă era delimitată de 3 valuri cu șanțuri, care au fost realizate între sec. II-VII, în 4 faze succesive.
De-a lungul timpului, cetatea Troesmis a fost menționată în mai multe rânduri. Una dintre menționări a fost făcută de Ovidiu în Ponticele sub denumirea Troesmen în anul 15 e.n. O altă menționare este făcută de Ptolomeu, când în timpul împăratului Traian (98-117 e.n.) cetatea devine sediul legiunii a V-a Macedonica, până în anii 167-168 e.n.
Ulterior, împăratul Diocletian (284-305 e.n), stabilește sediul legiunii II Herculia. În sec. al II-lea e.n., Troesmis este ridicat la rangul de municipium, pentru ca la sfârșitul sec. al VI-lea să fie abandonat, motivul fiind invazia slavilor din anul 593 e.n. Merită menționat faptul că în sec. al V-lea e.n., Troesmis se număra printre cele 14 sedii episcopale din Dobrogea.
În sec. al X-lea, cetatea Troesmis va fi reparată și locuită din nou, pentru ca în anul 1242, odată cu invazia tătarilor, să fie distrusă și părăsită.
Primele săpături arheologice au fost realizate abia între anii 1864-1865 de către arheologul E. Engelhardt, 33 dintre monumentele descoperite fiind duse la Paris și expuse în Muzeul Saint Germain-en-Laye. Alte cercetări arheologice au fost efectuate de către Grigore Tocilescu și Vasile Părvan, pe baza observațiilor cărora a fost realizat planul cetăților de către arheologul și topograful Pamfil Polonic. În anul 1939, arheologul Emil Coliu explorează curtina de nord a Cetății de Vest.
Date de contact: pe malul Dunării, între balta Iglița, dealul Piatra Râioasa și comuna Turcoaia. |
This entry was posted in Cetati si Castele