De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice din România!
- Este în oraşul Rupea, Județ Braşov
- Prima atestare documentară: 1324
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: BV-II-a-A-11769
- Trasee amenajate:
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare de mai jos
Situată pe Dealul Cohalmului, la 50 de km de Braşov, Cetatea Rupea domină peisajul, oraşului Rupea, precum un străjer mereu de veghe. Oraşul Rupea a fost aşezământ dacic, numele provenind din latinescul Rupes care înseamnă stâncă sau piatră. De anul acesta, începând cu data de 15 iunie, Cetatea Rupea poate fi din nou vizită de turişti, fiind într-un proces complex de renovare care a durat trei ani şi a vizat zidurile, turnurile interioare, curtea cetăţii, precum şi drumurile de acces.
A fost prima dată atestată documentar în anul 1342, în moment istoric când saşii se revoltă împotriva regelui Ungariei, Carol Robert, şi se retrag în cetate, în aceea vreme numită Castrum Kuholm, numele de Kuholm provenind de la denumirea rocii pe care a fost construită, şi anume bazalt.
Cetatea Rupea este o cetate ţărănească care a fost ridicată şi extinsă între sec. al XIV-lea şi al XVII-lea, fiind utilizată în vremuri de restrişte, şi ca loc de refugiu pentru sătenii din împrejurimi.
Între anii 1432-1437, cetatea Rupea a fost atacată şi jefuită de turci, iar în anul 1643, în urma unui incendiu puternic, ajunge într-o stare deplorabilă, fiind părăsită, pentru ca la sfârşitul aceluiaşi secol, saşii să se refugieze din nou aici, însă, în cele din urmă va fi preluată de armatele habsburgice.
În anul 1716, în cetate s-au adăpostit supravieţuitorii epidemiei de ciumă. În anul 1790, în urma unei furtuni care îi distruge acoperişul, cetatea este abandonată definitiv. Înainte de anul 2010, când a început procesul de restaurare a cetăţii, ultima tentativă a avut loc în anul 1954.
Cetatea are patru zone întărite din loc în loc cu turnuri de formă poligonală, ulterior fiind extinsă cu încă două curţi interioare şi trei turnuri de apărare. De forma unei spirale ascendente, ansamblul fortificat poate fi împărţit în:
1. Cetatea de sus
Datează din sec. al X-XIII, fiind şi cea mai veche construcţie. A fost construită pe ruinele cetăţii dacice Ramidava, care după ce este cucerită de romani, devine cunoscută sub numele de castrul roman Rupes.
Are o suprafaţă de 1.500 mp şi aici se găseşte şi fântâna adâncă de 59 de m, care încă şi astăzi mai are apă. Încă se mai pot observa urme de încăperi, dintre care cele mai cunoscute sunt Camera judelui şi Camera preotului.
2. Cetatea de mijloc
Datează din sec. al XV-lea şi a fost extinsă la începutul sec. al XVII-lea. Aici se găsesc Capela şi Turnul cu gratii, precum şi aşa-numitul „Turn Pentagonal”, unic în Europa prin forma sa, care reprezintă şi poartă de acces în cetatea de mijloc.
3. Cetatea de jos
A fost ridicată în sec. al XVIII-lea. Aici se află şi magazia militară care a fost construită la începutul sec. al XIX-lea.
Planurile cetăţii mai menţionează de existenţa alor turnuri şi camere, precum Turnul Slăninii, Turnul Slujitorilor, Turnul Ugriei, Turnul Scribilor, Camera judelui regal, Camera judelui scaunal etc. Cu ocazia renovării, Cetatea dispune de 110 locuri de parcare, din care 10 pentru autocare, precum şi de centru de informare turistică.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 10 RON
|
Zilnic: 10:00 – 20:00 |
Date de contact: Strada cetăţii, oraşul Rupea, judeţ Braşov. |