De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un model de cetate turcească de diferă prin aspect de cea romană.
- Este în Pâncota, Județ Arad
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Atestară documentară: 1318
- Trasee amenajate: da
- Cod monument Istoric: AR-I-s-A-00447
A fost o cetate cu origini turcești, realizată din pământ, și cu șanț exterior, la ora actuală fiind relativ bine conservată. Este amplasată în partea de est a oraşului.
Cetatea Pâncota a fost descoperită în sec. al XIX-lea, în urma mai multor serii de săpături făcute de amatori, care au scos la suprafaţă ruinele unei biserici, incinta acesteia, precum şi peste 60 de morminte. În urma acestor săpături au fost creionate câteva desene, din care reieşea că biserica a avut o decoraţie parietală de mare excepţie.
Cetatea Pâncota a fost atestată documentar în anul 1318, fiind ridicată după invazia tătarilor. În anul 1375, cetatea ajunge în posesia familiei Losonczy, una dintre cele mai vechi familii ungureşti din zonă, în urma deciziei regelui Ludovic de Anjou care le-o donează, alături de alte domenii. Cetatea a fost proprietatea lor aproape 170 de ani. În sec. al XVI-lea, localitatea Pâncota este prădată de turci, şi se va afla sub stăpânire otomană timp de 150 de ani. În sec. al XIX, se pare că majoritatea clădirilor şi a pivniţelor din oraş a fost construită din piatră provenind din cetatea Pâncota.
Desenele realizate în urma săpăturilor din sec. al XIX-lea au fost recuperate parţial de Zsuzsanna Heitel care, pe baza unor cercetări şi analize mai detaliate a emis ipoteza conform căreia biserica descoperită la Pâncota prezintă caracteristici din arhitectura sud-dunăreană din perioada secolelor X-XI.
Dintre săpăturile realizate au fost descoperite următoarele:
– un turn, ce era situat în partea nord-vestică;
– fragmente ale bisericii şi o parte dintre zidurile aceştia;
– fragmente din zidul din jurul bisericii şi al cimitirului;
– vestigii aparţinând epocii turceşti;
– 15 morminte ce au fost înhumate în sicriu sau cistă de piatră.
Între anii 2000-2006 au fost realizate cinci campanii de săpături arheologice în care s-au descoperit planurile construcției bisericii arhidiaconale şi o parte din cimitirul alăturat, iar în ultimul an a fost analizat malul de pământ, care a păstrat doar urme medievale. Colectivul care a coordonat săpăturile a fost format din specialişti ai Istitutului de Istoria Artei Bucureşti şi al Complexul Muzeal Arad. S-au recuperat 79 de pachete de ceramică şi 59 de pachete cu obiecte speciale. Se pare că pe locul în care se află cetatea a fost ridicată o fostă mănăstire benedectină, atestată documentar în anul 1216, în jurul căreia a fost ridicată ulterior o fortificaţia de pământ.
În urma săpăturilor din 2004 au fost descoperite câteva piese foarte valoroase, şi anume sculpturi în piatră, realizate într-o manieră specifică spaţiului ortodox, unice în ţară şi considerate rare în lumea bizantină. De asemenea au fost descoperite obiecte de ceramică din sec. XII-XVI, podoabe din os şi metal, fragmente de teracotă şi faianţă. Din cele 60 de morminte au fost cercetate 35.
În apropierea turnului, s-a descoperit că peretele nordic al bisericii ar fi avut o fundaţie lată de apoape 1,7 m şi o elevaţie de numai 0,9 m, și cu o crepidă lată de 0,65 m rezervată spre exterior, şi se presupune că ar fi fost legat cu turnul.
Cetatea Pâncota, cunoscută şi sub numele de „Cetatea Turcească” a fost distrusă în anul 1565, în urma unui incendiu.
Date contact: Pâncota, judeţ Arad.