- Este în comuna Istria, județul Constanța
- Construit în jurul anului 657 i.e.n
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Histria este considerată cel mai vechi oraș atestat de pe actualul teritoriu al României…
- Cod monument Istoric: CT-I-s-A-02681
- Condiții de vizitare: în orice anotimp/ deschis turiștilor
Conform istoricului Eusebius din Cezareea, Histria a fost înfiinţată ca port în jurul anului 657 i.e.n., de către coloniștii greci din Milet care doreau relaţii comerciale cu triburile băștinașilor geto-daci sau conform istoricului Skymnos in 630 î.C. Numele cetății Histria (în limba greacă Istria), provine de la denumirea fluviului Istros, care în greacă înseamnă Dunăre. Cetatea Histria era înconjurată de un zid de apărare şi era alimentată cu apă prin conducte lungi de peste 20 km. În ceea ce priveste străzile, acestea erau pavate cu piatra, iar instituţiile de educaţie fizică şi cele cultural-artistice erau populare în rȃndul locuitorilor.
Histria a jucat un rol important, din punct de vedere politic participȃnd la revolta orașelor pontice împotriva regelui macedonean Lisimah, la războiul împotriva Bizanțului și la conflictul care l-a opus pe Mithridates al VI-lea Eupator romanilor.
Oraşul a avut o dezvoltare neîntreruptă timp de 1300 de ani, trecȃnd prin mai multe etape istorice de dezvoltare, care şi-au pus amprenta asupra arhitecturii orasului, şi anume perioada arhaică, clasică, elenistică, romană timpurie şi romană tȃrzie.
În Histria au fost bătute primele monede de pe actualul teritoriu al României, și anume emisiunea de monedă proprie în jurul anului 480/475 a. Chr.
Cetatea Histria a fost identificată în 1868, de către arheologul francez Ernest Desjardins, iar cercetările arheologice propriu-zise au fost inițiate în 1914 de marele istoric şi arheolog Vasile Parvan. Au fost decoperite monumente din diferite perioade ale existentei cetătii, începȃnd cu temple şi altare grecesti si continuȃnd cu terme romane, basilici civile, locuinţe particulare luxoase, basilici crestine, precum şi cu o catedrală episcopală.
Majoritatea descoperirilor, sculpturi, reliefuri, materiale de construcţie, inscripţii, ceramică (grecească şi romană), sticlărie, obiecte din metal a fost expusă în muzeul care a fost reabilitat şi modernizat recent prin intermediul unui program Phare, în cadrul proiectului „Stimularea turismului cultural prin reabilitarea complexului arheologic Histria”.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 14 RON |
Zilnic 08:00-20:00
|
Date de contact: la 65 de km de Constanţa, în satul Istria, comuna Istria, pe malul lacului Sinoe. |