- Situată pe Dealul Batca Doamnei, în Piatra Neamţ, judeţul Neamţ
- Origini dacice
- Deschisă turiștilor fără taxă de vizitare.
Cetatea dacică de la Bâtca Doamnei este cel mai vechi monument istoric de pe raza oraşului Piatra Neamţ şi un important obiectiv turistic…
- Cod monument Istoric: NT-I-s-A-10480
- Trasee amenajate: da
Rămăşiţele Cetăţii Dacice de pe dealul Bâtca Doamnei se află pe o culme în partea de sud-vest a oraşului, dincolo de cartierul şi schitul Doamna, la o altitudine de peste 450 de metri. Urmele aşezării au fost descoperite de cercetătorul Constantin Matasă (fondatorul Muzeului de Istorie din orașul Piatra Neamț) în timpul investigațiilor din anul 1928. La scară mai mare, săpături arheologice s-au desfășurat în 1957 și au fost conduse de N. Gostar, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. S-au identificat multiple niveluri de locuire. Un prim nivel corespunde epocii neolitice, fazei Cucuteni A., al doilea epocii bronzului, perioadă din care datează și vestigiile dacice, iar ultima fază de locuire aparține Evului Mediu timpuriu (secolele XIII-XIV).
Vestigiile dacice ocupă o suprafață de aproximativ 20.000 de metri pătrați și se consideră că au avut mult de suferit de pe urma construcțiilor feudale din acest spațiu, a tranșeelor săpate în timpul celor două războaie mondiale, a plantațiilor de conifere.
La întemeierea ei, cetatea dacică era orientată înspre râul Bistriţa, iar accesul în incintă se făcea printr-o şea îngustă, ce urca spre Bâtca Doamnei, ca o punte. Descoperirile arheologice au atestat existenţa în acest spaţiu a centrelor militare şi de cult, implicit a sanctuarelor asemănătoare cu cele descoperite în fortificațiile dacice din Munţii Orăştiei. Pe latura de vest a cetăţii trei terase au fost amenajate cu scopul de a mări suprafaţa locuibilă, iar în partea de nord a fost ridicată o palisadă de 6 metri înălţime, pentru întărirea aşezării. Printre obiectele descoperite la nivelul sitului arheologic se numără fragmente ceramice, unelte şi arme din fier, podoabe.
Dintre acestea, deosebite sunt obiectele din ceramică fină lucrată cu roata, de culoare cafenie și decorată cu benzi sau motive geometrice de culoare roșie, stil tipic pentru zona Moldovei. S-au identificat relativ puține obiecte din import, îndeosebi fragmente de amfore și un vas din bronz aurit a cărui toartă este lucrată, în partea inferioară, sub forma unui cap omenesc.
Cetatea Dacică de la Bâtca Doamnei a fost identificată cu Cetatea Petrodava menţionată de geograful grec Ptolemeu şi se presupune că forma, împreună cu fortificația de pe Dealul Cozla şi cetatea Calu de la Piatra Şoimului un sistem defensiv complex, creat pentru supravegherea Văii Bistriţei. Cetatea ar fi sfârșit într-un incendiu puternic, pe fondul conflictelor daco-romane.
La fosta așezare dacică se poate ajunge circulînd pe un drum asfaltat până la poalele dealului. Din acest punct, un alt drum improvizat te poartă până la ruine. De pe culmea Bâtca Doamnei poţi admira panorama splendidă a oraşului Piatra Neamţ.