De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că a reprezentat un sistem excelent de apărare, fiind foarte dificil de cucerit!
- Este la 20 km nord-est de municipiul Dej, judeţ Bistriţa-Năsăud
- Construit sfârşitul sec. al-XIII-lea
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Cetatea Ciceului a fost construită la sfârşitul sec. al XIII-lea, pe o colină vulcanică, la o altitudine de 638 m. Numele cetăţii provine de la termenul în maghiară „csucs” care înseamnă vârf…
- Ctitor/Autor:
- Cod monument Istoric: BN-II-m-A-01630
- Trasee amenajate:
- Condiții de vizitare:
În anul 1544, Dieta Transilvaniei a dat ordinul de demantelare a cetăţii, adică au fost îndepărtate dispozitivele de apărare ale cetăţii, amplasamentul devenind ulterior o carieră de pietre de moară. Din nefericire, în prezent, ruinele cetăţii se află într-o stare avansată de distrugere, iar în ceea ce priveşte cronologizarea pe baza elementelor păstrate, nu se poate face nimic. De asemenea, este exclusă şi posibilitatea unei reconstituiri a formei vechi a cetăţii.
Singura mărturie iconografică în care apare menţionată cetatea Ciceului, datează din a două jumătate a sec. al XIX-lea, din anul 1866, mai exact în ziarul Vasarnapi Ujsag, 13, nr. 35. Unul din turnurile înfăţişate are latura nordică o fereastră în stil gotic, care şi-a păstrat forma până în ziua de azi. Al doilea turn se află la o distanţă de 4 m de primul turn, fiind suspendat deasupra unei prăpăstii.
În partea de sud a cetăţii se mai pot observa două mostre de zid, iar la nord-est câteva urme ale şanţului de apărare şi a valului de pământ ridicat în faţa acestuia. Şanţul de apărare are o deschidere de 3-5 m. Se presupune că un zid lega partea de nord-est a cetăţii cu partea de nord-vest, şi apoi intra în dealul Măgura, având rol de apărare a edificiului dinspre vest. Se estimează că grosimea curtinelor era între 1,3-4 m. Există o stemă adoptată în anul 1746 de comitatul Belső-Szolnok, care este o reprezentare stilizată a unei cetăţi în ruină cu plan pătrat şi patru turnuri, aflată pe un vârf de deal, despre care se crede că ar fi cetatea Ciceului.
Dinspre sud, colinele Ciceului se înfăţişează sub formă a două terase, de lăţimi şi la altitudini diferite. Platforma de la terasa a doua are o suprafaţă de aproximativ 500 de hectare.
Se ştiu puţine informaţii despre istoria cetăţii Ciceului, de la construire şi până în prima jumătate a sec. al XV-lea. Până la 1 octombrie 1467, s-a aflat sub stăpânirea verilor Ladislau Senior, fiul lui Ştefan Dezsőfi, Ladislau Junior și Sigismund, fiii lui Dionisie Dezsőfi de Losoncz, când, în urma unui complot eşuat, Dieta de la Turda le confiscă două treimi din bunuri (cu tot cu cetate şi domeniul aferent). Ioan, fiul lui Emeric Szerdahelyi din comitatul Somogy (în Ungaria de astăzi) va intra în posesia cetăţii şi a domeniului care consta în momentul respective în 36 de sate şi un târg. Din anul 1473, Ciceul devine domeniu regal şi nu se ştie ce s-a întâmplat cu fostul stăpân.
Între anii 1486-1490, Ştefan cel Mare va lua în stăpânire Ciceul şi Cetatea de Baltă, deşi este posibil să se fi întâmplat, mai devreme, în anul 1474, acestea reprezentând de fapt danii din partea regelui ungar Matia Corvin, fiind posesiuni feudale ale acestuia. Odată cu venirea la tron a lui Vladislav al II-lea, acesta îi cere lui Ştefan cel Mare, conform obiceiului, reconfirmarea stăpânirii Ciceului. Urmaşii familiei Losonczi au încercat să recâştige în anul 1491 castelănia, înaintând şi o împotrivire la punerea în stăpânire poruncită de cancelarie, însă în anul 1500, în urma unui proces, voievodul Moldovei va plăti ramurii feminine a familiei Losonczi câteva sute de florini drept despăgubire. În 1503 este întocmit un act nou de donaţie regească pentru a atesta încheierea disputei legale.
Date de contact: în punctul de întâlnire al teritoriului localităților Ciceu-Corabia, Ciceu-Giurgești și Dumbrăveni, judeţ Bistriţa-Năsăud. |