- Este în Braşov
- Construit în sec. XIV-XVII
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Cetatea Braşovului şi Ansamblul de Fortificaţii era printre principalele cetăţi ale Transilvaniei Evului Mediu; multe părţi originale s-au păstrat până astăzi…
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: parțial/ghid/doar în anotimp/închis turiștilor
Ceteatea Braşovului este un monument istoric ce se întinde în tot centrul Braşolului şi conţine clădiri datate din secolele XIV-XX. Este cuprinsă între Bd. Eroilor, str. Dobrogeanu Gherea la nord-est, canalul Graft şi versantul sudic al dealului Warthe la nord-vest, Şirul Beethoven şi Aleea Tiberiu la sud-vest şi dealul Tâmpa la sud-est. Fortificaţia a fost construită, deoarece invaziile turco-tătare erau tot mai dese în Brașovul secolelor XIII – XV şi au făcut ca majoritatea populației care nu era legată de pământul fertil din Bartolomeu să se strămute pe locul dintre Tâmpa, Şchei și dealul Warthe. După 1383, locul noii așezări a fost fortificat doar cu șanturi, valuri de pământ și palisade. La sfârșitul secolului al XIV incinta se reface în piatră, lucrările finalizându-se în secolul al XVII-lea.
La final, zidurie cetăţii, care se întindeau pe trei kilometri, erau înalte de 12 metri şi groase de 1.7 până la 2.2 metri. În exteriorul lor erau făcute şanţuri ce puteau fi umplute cu apă.
Bastioanele încep a fi construite în secolul al XV-lea, deoarece atunci se intensifică folosirea armelor de foc, iar cetatea avea nevoie de o mai mare capacitate de apărare. Bastioanele au fost aşezate în afara zidurior şi au fost personalizate, astfel încât nu semăna unul cu altul. Au fost ridicate şapte bastioane, încredinţate breslelor, a căror nume le primesc: Bastionul Aurarilor, Bastionul Curelarilor, Bastionul Fierarilor, Bastionul Funarilor, Bastionul Graft, Bastionul Postăvarilor, Bastionul Tăbăcarilor şi Bastionul Ţesătorilor.
Al optulea bastion era cel de poartă. Ele aveau guri de tragere şi pentru aruncarea smoalei. Nu trebuie uitate cele 28 de turnuri de pulbere, fiecare apărate de câte o breaslă, aflate pe zidurile cetății. Dintre ele, astăzi au rămas doar şase. Porţile erau în număr de partru: Poarta Ecaterinei înspre Şchei, Poarta Vămii (a Mănăstirii), Poarta Principală (a Căldărarilor), Poarta Străzii Negre. Acestora li s-au adăugat încă trei în secolul al XIX-lea: Poarta Şchei, Poarta Târgul Cailor (demolată), Poarta Vămii cea nouă (demolată).
Cetatea Braşovului se număra, în Evul Mediu, printre cele mai importante cetăţi ale Transilvaniei.
Din ansamblul de fortificaţii al Cetăţii Braşovului, se mai păstrează şi astăzi multe dintre părţile originale.
Pe latura de nord încă există zidul de incintă – Canalul Graft – cu două ziduri ce cuprind ţarcul (Zwingerul), Bastionul Fierarilor (păstrat intergral, azi Arhivele Statului), Turnul Măcelarilor, Bastionul Porţii (păstrat intergral) şi patru turnuri de pulbere.
Pe latura estică, turiştii pot admira Poarta Ecaterinei, datată 1559, din care a mai rămas turnul cu cele patru turnuleţe, numit „Jus Gladii” – simbolul puterii de viaţă şi de moarte asupra supuşilor. S-a mai păstrat şi stema oraşului, coroana cu rădăcini, în stilul Renaşterii. Aici mai sunt păstrate şi fragmente din zidul de incintă. Poarta Ecaterina era printre căile principale de acces în cetate. A fost renovată, iar astăzi adăposteşte expoziţii periodice de artă şi istorie, care ilustrează evoluţia oraşului şi a fortificaţiilor.
Pe latura de sud este conservat zidul de incintă, împreună cu Bastionul Ţesătorilor (păstrat intergral), Bastionul Funarilor (renovat), Bastionul Postăvarilor (renovat), Bastionul Tăbăcarilor (renovat) şi turnuri de pulbere.
Nu s-au păstrat Bastioanele Aurarilor şi Curelarilor, ele fiind desfiinţate total în 1886, respectiv 1887.
Mai există fortificaţii în Braşov ,din afara zidurilor cetăţii, care s-au păstrat: Cetăţuia de Strajă (secolele XVI-XVII), aflată pe Dealul Cetăţii şi două dintre cele patru turnuri de observaţie: Turnul Alb şi Turnul Negru. Turnul Cizmarilor şi Turnul Cuțitarilor nu s-au păstrat. În primă fază, Cetatea a avut şi un al cincilea trun de observaţie, Turnul aflat pe locul Cetățuii de astăzi. Mai înainte, în actuala Piață a Sfatului, se afla doar mănăstirea de surori ale ordinului premonstratense și turnul de observație care se află și azi la baza turnului Casei Sfatului.
Piata Sfatului este parte distictă din Cetatea Braşovului, care a fost, timp de sute de ani, centrul oraşului. Datorită rolului comercial al Braşovului, existau mai multe târguri şi şiruri în piaţă: Târgul Boilor, Târgul Cailor, Târgul de Peşte, Şirul Inului, Şirul Grâului, Şirul Fructelor.
Acces: Braşov