- Este în Bistriţa, Județ Bistriţa-Năsăud
- Construit în secolul al XIII-lea, refăcută în secolele XV-XVI
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate: da
- Altitudine: 681 metri
Bistriţa a fost fondată de colonişti germani în secolul al XII-lea, cu numele de oppidum Nosa, atestată în 2 aprilie 1241. Actuala denumire de Bistrița a fost atestată documentar la 16 iulie 1264, printr-un act emis de Papa Urban al IV-lea Orvieto, în Italia. După această dată se impune treptat în toate documentele. Prima Cetate a Bistriței a fost ridicată pe dealul Cetăți, în secolul al XIII-lea. Cele 22 de bresle din localitate au construit zece turnuri (Dogarilor, Rotarilor, Curelarilor, Croitorilor, Fierarilor, Şelarilor, Măcelarilor, Aurarilor, Tâmplarilor și Funarilor), două bastioane și trei porți principale de intrare în oraș (Poarta Lemnelor, Poarta Spitalului și Poarta Ungurească). În 1465, etatea avea 18 turnuri şi bastioane de apărare.
Astăzi încă se mai păstrează bucăţi din zidurile de sud și de est, împreună cu Turnul Dogarilor, singurul turn al fortificaţiei intact. A rămas de atunci și Biserica Evanghelică, cu un turn înalt de 75 m. Străduțele pietonale, înguste, păstrează şi astăzi atmosfera medievală autentică a burgului.
Turnul Dogarilor este astăzi cel mai reprezentativ element al fortificaţiei Bistriţei, însă, pe vremuri, nu era cel mai mare sau cel mai impunător. Dimensiunile lui nu depăşesc 6.5 x 10 m. Zidurile exterioare au o grosime de 1.5 m spre exteriorul cetăţii şi 1 m spre interiorul ei. În secolul al XVI-lea, pe latura vestică a turnului, cetatea a fost completată cu un bastion circular mare, care era un intrând spre râul Bistriţa, având rolul de a bloca accesul spre latura sudică a cetăţii.
Legenda locului vorbeşte despre o reţea de canale subterane, conectate la acest turn. Canalele, refugii în caz de asediu, legau Turnul Dogarilor de Abația Benedictinilor, Biserica Evanghelică, Ansamblul Sugălete şi dealul fostei cetăți de pe Burich. După pierderea importanței militare, turnul a devenit spital pentru bolnavii cronici, apoi închisoare pentru prostituate înainte de a fi pedepsite în Piaţa Centrală. Din anul 2008, Asociația Nosner Land organizează la parterul turnului expoziții de artă plastică şi oferă informații despre monumentele istorice din oras.
Biserica evanghelică din Piaţa Centrală a fost ridicată de comunitatea saşilor din oraş, la sfârşitul secolului al XIII-lea. Construcţia a fost refăcută în proporţie mare încursul secolelor al XIV-lea şi al XV-lea.
Ansamblul „Sugalete” este un şir de case cu arhitectură gotică cu portic, aflat pe latura de nord a Pieţei Centrale. Acest complex este unul dintre cele mai importante exemple de ansambluri arhitecturale urbane medievale păstrate în Transilvania.
Mănăstirea dominicană a fost construită în anul 1303, când în localitate s-au stabilit călugării franciscani şi dominicani.
Casa Argintarului etse un alt obiectiv important, fosta locuinţă a marelui meşter bijutier al oraşului. Construită la începutul secolului al XVI-lea, casa este un simbol al arhitecturii civile transilvănene din epoca medievală. Clădirea păstrează în mod unitar cea mai frumoasă arhitectura renascentistă a unei locuinţe de patrician din Transilvania.
Casa Sfatului, Primăria, a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XIV–lea. Acest edificiu, împreună cu inestimabila lui arhivă, a ars în anul 1457. Pe locul fostei primării, se ridică alta, care, mai apoi, a fost renovată major la mijlocul secolului al XVI-lea, când, se pare, s-a ajuns la forma actuală.
Cetatea Bistriţei a intrat într-un proiect european de promovare, a fost renovată şi i s-au pus în valoare monumentele şi reperele turistice relevante. În acest scop, au fost realizate cinci trasee turistice prin oraş.
Primul traseu este Drumul Călugarilor, care se parcurge pe jos în aproximativ 1-2 ore, la care se adaugă timpul efectiv de vizitare a obiectivelor de pe traseu. Vechile mănăstiri construite de călugării dominicani, franciscani şi hospitaliţi au marcat extremele burgului. Traseul trece pe la principalele obiective din oraş.
Al doilea este Rondul Cetăţii, adică traseul pe care garda oraşului îl străbătea. Se parcurge într-o oră şi trece pe unde se aflau pe vremuri Poarta Lemnelor, Poarta Ungurească și Poarta Spitalului, dar şi pe la turnurile construite de bresle.
Traseul Şcolii este cel de-al treilea, ce necesită 3 ore. Se pot vizita Casa Memorială a lui Andrei Mureşanu, Colegiile Naţionale Andrei Mureşanu (cea mai veche clădire şcolară a oraşului) şi Liviu Rebreanu (vechiul Gimnaziu Evanghelic)
Cel de-al patrulea traseu este cel al Colecţiilor, de circa 1-2 ore, care cuprinde cele mai importante colectii artistice, istorice, etnografice, artă religioasă, mineralogie etc.
Ultimul este Traseul Pasajelor, pe cele trei axe turistice care traversează oraşul prin pasaje: Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor, iar traversarea unei axe durează aproximativ o jumătate de oră.
Cetatea Bistrița păstrează un număr de 22 de străduțe înguste pietonale, care aveau un rol strategic, deoarece ofereau posibilitatea ca apărătorii oraşțului să ajungă rapid în orice punct al fortificației.
La finalul proiectului de reabilitare, în februarie 2012, struţul a fost ales mascota cetăţii, alături de potcoava şi semnul omega, embleme omologate ale Cetăţii Bistriţa.