- Este in comuna Biharia, Judetul Bihor
- Deschis turistilor fara taxa de vizitare.
Cetatea Biharia se află în partea de vest a României la 14 kilometri de orașul Oradea, în comuna Biharia, județul Bihor.
- Cod monument Istoric: BH-I-s-A-00951
- Trasee amenajate: nu
- Conditii de vizitare: spatiu in aer liber, neamenajat, fără taxă de vizitare
Originea acestei cetăți se pierde în negura istoriei. Cetatea Biharia a avut o istorie tumultoasă, ținând piept populațiilor migratoare, atacurilor turcilor și maghiarilor. Nu se știe cu precizie când și de către cine a fost construită această cetate, însă izvoarele vremii, cum ar fi lucrarea lui Anonymus, Gesta Hungarorum o mentioneaza ca fiind reședința voievodului Menumorut. Datorită refuzului său de a se preda ungurilor, aceștia atacă Cetatea de la Biharia in secolul X. După un asediu de doisprezece zile, cetatea se predă atacatorilor. Menumorut îşi va da fiica drept soţie fiului lui Arpad, iar el va păstra pe mai departe stăpânirea voievodatului său, pierzând însă partea vestică a ducatului său.
Cetatea Biharia este o fortificație cu valuri de pământ, in prezent cu o înălțime de aproximativ 5-7 m, având o formă dreptunghiulară (dimensiuni 115 x 150 m), înconjurată de șanțuri cu apă, late de 15-20 m. Suprafaţa ei este de 4,7 ha. Sistemul defensiv era întregit de un mic bastion circular (cunoscut sub denumirea de „Cetatea fetelor”). Legendele legate de acesta au legătură cu cuceririle turceşti și vorbesc despre două ipoteze, se pare că aici s-au refugiat fetele din faţa turcilor, sau turcii aici au ţinut în robie aici femeile prinse. Dimensiunile cetății indică existența unui număr mare de localnici. A fost centrul unui conducător ce îşi exercita stăpânirea peste un teritoriu mai mare, încă înainte de întemeierea statului maghiar. După întemeierea statului maghiar a devenit cetate – reşedinţă de judeţ, a judeţului Bihor, din cadrul sistemului de judeţe înfiinţate de Regele Ştefan, pe lângă celelalte 43 de reședințe.
În secolul XI, cetatea se află sub autoritatea Regelul maghiar Ladislau I (cel Sfânt) și este mentionată în 1067 sub denumirea de „Byhoriensis civitas”, iar în 1075, apare mentionată sub numele de „Bichor civitatis”, aici avându-și originea denumirea de mai târziu a județului Bihor. În anul 1349, comuna Biharia este mentionată sub numele de Byhor, iar în anul 1393, ea apare sub denumirea de Villa Byho. Ladislau I stabilește aici reședința Episcopatului Romano-Catolic, mutat apoi câțiva ani mai târziu la Oradea.
Există dovezi istorice care atestă faptul că cetatea a fost folosită în scopuri administrative și economice în viata județului.
De-a lungul timpului, Biharia a fost de asemenea loc de încasare a vămii, conform unui document din anul 1470 care certifică prezenţa unor funcţionari, dar şi a unor manufacturieri: dogari, rotari sau fierari.
În 1709 cetatea a fost definitiv părăsită.
Astăzi, ruinele cetății sunt acoperite de pământ și nici nu există vreun indicator care să ghideze turistul către cetate. Pe vârful unei coline se zărește vârful unui momnument de piatră. În centrul ruinelor se găsește actualmente un teren de fotbal. Adresa aproximativă este Str. Cetăţii 59.
Date de contact: Str. Cetăţii Nr. 59, comuna Biharia, Judeţul Bihor. |
|
|