- Este în Şimleu Silvaniei, Județul Sălaj
- Construită în secolul al XVI-lea
În Şimleu Silvaniei se găsesc ruinele Cetăţii Bathory, aflate astăzi în plin proces de restaurare…
- Ctitor/Autor: familia princiară Bathory
- Cod monument Istoric: SJ-II-a-A-05126
- Condiții de vizitare: închis pentru renovare.
Cetatea Bathory, ce datează din secolul al XVI-lea, a fost un castel rezidenţial locuit de familia princiară Bathory. Clădirea a fost ridicată în stil renascentist cu două incinte fortificate, clădite în două faze. Astăzi din castel se mai păstrează doar pavilionul porţii, cu două nivele, deasupra gangului boltit. Se mai pot întrezări şi două turnuri, un bastion, o poartă de intrare şi o parte din zidurile de apărare.
Edificiul a fost teatru de război în timpul cotropirilor otomane din anul 1660. Tot de aici, ceva mai târziu, în anul 1848, generalul Iosif Bem a pornit acţiunile militare pentru dominaţia oraşelor de pe râul Someş: Jibou, Cluj şi Dej.
În 1594, cetatea a fost preluată de Fisc. În timpul domniei lui Báthori András, castelul a fost locuit de Báthori István şi de familia lui. Fiica lor , Zsófia, a devenit în 1658 soţia voievodului Rákóczi György al II-lea şi astfel proprietatea a fost luată în stăpânire de familia Rákóczi. După doi ani, însă, a fost distrusă de turci şi tătari. Rămăşiţele s-au degradat treptat, procesul fiind accelerat și de războiul dintre curuți și lobonți. Clădirile din interior au fost demolate.
Din cetate s-au păstrat, așadar, zidurile din piatră de 2 m grosime, de formă ovală. Se presupune că interiorul acesteia a fost proiectat sub forma unui turn. În partea nordică a fortificaţiei s-au păstrat poarta exterioară şi o secţiune de zid alipit de această poartă. În sud se mai află în picioare două turnuri cilindrice şi două bastioane pătrate.
Cercetările şi încercările de reconstrucţie a clădirii relevă faptul că fortificaţia era o clădire dreptunghiulară cu patru aripi, prevăzută, la colţuri, cu trei turnuri rotunde, iar al patrulea pătrat. Castelul era înconjurat cu un zid cu patru bastioane de tip italian, iar în exterior era înconjurat de un şanţ.
Deasupra intrării principale ancadramentele ferestrelor erau decorate cu motive zimțate, iar deasupra lor se aflau orificii de tragere. Palatul din interior era construit cu două etaje; nivelul superior adăpostea camerele oficiale, printre care sufrageria, iar la parter se aflau bucătăria și depozitele. Construcția exterioară era prevăzută cu trei etaje, la etajul întâi regăsindu-se ferestre în stil renascentist, deasupra cărora se aflau ambrazuri de forma unui dreptunghi întors. Poarta principală era semicirculară, şi la nivelul ei, deasupra blazonului lui Bathory şi Bebek, se aflau monograma lui Bathori Istvan şi inscripţia anului 1592.
În prezent, accesul turiștilor în zonă este barat, fiindcă cetatea, aflată într-o stare deplorabilă, a intrat, de curând, într-un proces de restaurare. Autoritățile au cerut de urgență ajutorul specialiștilor pentru conservarea acestui monument istoric. Se dorește, în viitor, obținerea de fonduri care să sprijine reabilitarea completă a fortificației.
Date de contact: str. Bathory Stefanus nr. 1.